2023. december 08. -
EUR : 380.77
USD : 353.22
Időjárás ikon

Ursula von der Leyen: Európa Izrael mellett áll

Izraelnek kötelessége megvédeni állampolgárait, és Európa Izrael mellett áll a Hamász iszlamista szervezettel vívott harcban – jelentette ki pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tel-Avivban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén.

„A holokauszt óta ez volt a legkegyetlenebb támadás zsidók ellen” – mondta a bizottsági elnök a Hamász múlt szombaton Izrael déli részén elkövetett meglepetésszerű támadásáról, amelynek során több mint 1300 embert, további háromezret pedig megsebesítettek.

Von der Leyen ellátogatott a Kfar Aza kibucba, ahol a Hamász fegyveresei sok emberrel végeztek.

„Azt hittük, ez soha nem történhet meg újra, mégis megtörtént. Erre az elmondhatatlan tragédiára csak egyetlen válasz lehetséges: Európa Izrael mellett áll”

– mondta a bizottság elnöke hivatalának tájékoztatása szerint.

Ursula von der Leyen egyedül a Hamászt tette felelőssé a válság kirobbanásáért.

„A Hamász alávaló tettei a terroristák tipikus módszereit tükrözik. Tudom, hogy Izrael a válaszával megmutatja, hogy demokráciaként működik”

– mondta a bizottság elnöke, akit Izraelbe elkísért Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is.

Von der Leyen izraeli látogatásán megígérte, hogy Európa szorosan együtt fog működni Izraellel, Egyiptommal és Jordániával „egy békésebb és egyesített Közel-Kelet” létrehozásában. Figyelmeztetett arra, hogy óvatosnak kell lenni „mindazokkal szemben, akik hasznot akarnak húzni egy végtelenségig húzódó közel-keleti konfliktusból, mint például Irán és Oroszország”.

Európáról szólva a bizottság elnöke megjegyezte, aggasztónak tartja, hogy az antiszemita incidensek száma ismét emelkedik.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató