2023. december 11. - Árpád
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Fico: Ha azért függesztettétek fel tagságunkat,mert elutasítjuk a genderideológiát az iskolákban, akkor büszke vagyok a Smerre

Robert Fico azt üzente az Európai Szocialisták Pártjának (PES), hogy büszke pártjára, a Smer-SD-re, és nem kíván változtatni nézetein. Ezzel a kijelentéssel arra reagált, hogy az európai szocialisták felfüggesztették a Smer-SD és a Hlas-SD tagságát a nemzetközi pártban.

„Nem csináltunk semmi antidemokratikus, illegális vagy antiszociális dolgot. A Smer és a Hlas elleni döntésükkel csak annyit értek el, hogy megetették a gyűlölködő szlovák médiát és a progresszív pártokat, amelyek elveszítették a választásokat. A Smer szlovák szociáldemokrácia, nem brüsszeli”

  – jelentette ki Fico közösségi oldalán közzétett videójában.

Egyúttal tárgyalja azokat az okokat, amelyek miatt a PES felfüggesztette a Smer tagságát. A PES konkrét panaszaira adott válaszait minden esetben azzal zárja, hogy „büszke vagyok a Smerre”.

Fico azt állítja, hogy az európai szocialistákat egyebek mellett az LMBTI-személyekhez fűződő csúnya kapcsolatuk akadályozza. Szerinte Brüsszelben végre meg kellene érteniük, hogy Szlovákia számára az LMBTI-téma nem kiemelt baloldali téma. Hangsúlyozta: pártja prioritásai a szegénység megoldása, a felforgatott államháztartás és a jogállamiság.  

„A Smerben tiszteletben tartjuk, hogy melegek és leszbikusok egyaránt élnek Szlovákiában, és soha nem léptünk fel negatívan ellenük. Azzal azonban nem értünk egyet, hogy a genderideológiát mesterségesen becsempésszék már az általános iskoláinkba. Ha azért függesztettétek fel tagságunkat, mert elutasítjuk a genderideológiát az iskolákban, akkor büszke vagyok a Smerre”  

– mondta.

A PES-tagság felfüggesztésének másik indokaként a Smer oroszbarát álláspontját és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek elutasítását említi.  

„Brüsszeli kollégák, ha a Smer visszautasít valamit, az az egyetlen helyes vélemény politikája. Ahelyett, hogy fegyvereket küldene Ukrajnának, az EU-nak valódi béketervet kellene bemutatnia”

 – mondta Fico.  

A harmadik ok a Brüsszelben szélsőjobboldaliként emlegetett Szlovák Nemzeti Párttal való együttműködés.  

„Önöknek rövid a memóriájuk Brüsszelben. Ugyanarról az SNS-ről van szó, amellyel a Smer 2016 és 2020 között kormányon volt, történelmi koalícióban a magyar nemzeti kisebbséget képviselő Most-Híd párttal. Ha a Smert azért kell megbüntetni, mert nem bolondokkal vagy ideológiai őrültekkel akar kormányt alkotni, akkor büszke vagyok a Smerre”  

– jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy szerinte nem érvekről van szó, hanem büntetésről azért, mert más véleményen vannak.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató