2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.35
USD : 350.21
Időjárás ikon

Kiállt a bolgár bíróság a homoszexuálisokat perverznek nevező énekesnő mellett

A bolgár legfelsőbb bíróság felmentette Milena Szlavova punkénekesnőt, akit azzal vádoltak, hogy a szófiai pride felvonulásra tett sértő megjegyzéseivel diszkriminálta az LMBTQ közösséget – írja az Euractiv.

Szlavova a Facebook-oldalán tett közzé egy posztot még 2021-ben, melyben azt írta, hogy

“Biztos, hogy nem támogatom a melegfelvonulásokat! Szegény mi -normális emberek- már fuldoklunk a különböző perverzek pimaszságától és magamutogatásától. És nem kérek bocsánatot a szavaimért”. 

A poszt futótűzként terjedt a közösségi médiában.Ezt követően két magánszemély és egy LMBTQ-szervezet indított pert az énekesnő ellen "diszkrimináció" miatt. A három legfelsőbb bíró most úgy döntött, hogy Szlavova általános magatartása nem mutatott olyan hátsó szándékot, amellyel megtagadta volna a melegfelvonulások egyes résztvevőinek önrendelkezési jogát. A határozat szerint az énekesnő kijelentése nem arra irányult, hogy egy bizonyos személy méltóságát megsértse a szexuális irányultsága okán.

A bíróság kimondta, hogy Szlavova nem rendelkezik olyan hivatalos közhatalommal, és nem is törekszik annak megszerzésére, amely lehetővé tenné számára, hogy véleményét ráerőltesse a közkapcsolatok szabályozására, beleértve a melegfelvonulások megtartását is.

Nemrég újabb pozitív változás is történt az országban: legfelsőbb bírósági határozat szerint a transznemű emberek többé nem jogosultak arra, hogy az identitásuknak megfelelően megváltoztassák a nemüket a személyi okmányaikban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató