2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Moszkva: az ukrán ellentámadásnak vége, az orosz csapatok támadó műveleteket hajtanak végre

Az ukrán erők négy hónapja tartó “ellentámadása” nem érte el egyetlen célját sem – közölte pénteken a Biztonsági Tanácsban Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete.

“Az orosz csapatok már több napja támadó harci műveletekre váltottak, gyakorlatilag a teljes frontvonal mentén. Ezért az úgynevezett ukrán ellentámadást hivatalosan is befejezettnek tekinthetjük” – mondta Nebenzia.

Az orosz ENSZ-megbízott szerint a négy hónapja tartó ukrán támadások eredménye csak “több száz egységnyi megsemmisített nyugati felszerelés” és “több tízezer emberélet, akiket a kijevi rezsim besorozott, akiknek többsége nem is akart harcolni”. A szerencsések közül néhányan megadták magukat és életben maradtak – tette hozzá Nebenzia.

Ukrajna veszteségei “több mint 90 ezer emberre”, 557 harckocsira és 1900 páncélozott járműre tehető – derült ki Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten a Valdaj Nemzetközi Vitaklubban tartott beszédéből.

Ahelyett, hogy véget vetne az ukránok “mészárlásának” a frontvonalon, a Nyugat “továbbra is fegyverekkel látja el őket, mint a kábítószer függőket, ezzel meghosszabbítva kínjaikat” – mondta Nebenzia az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

“Hadd hangsúlyozzam, hogy Oroszországgal szemben nem Ukrajna fegyveres erői állnak, amelyeknek erőforrásai már majdnem kimerültek, hanem a NATO-országok kollektív katonai gépezete és egyesített védelmi iparuk” – tette hozzá az orosz megbízott.

“Egykori nyugati partnereink cinizmusa egyszerűen elképesztő” – mondta, felhozva Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter közelmúltbeli kijelentését, miszerint Ukrajna felfegyverzése “nagyon olcsó módja” az Oroszország elleni harcnak.

Egy olyan Ukrajnának, amely békében él szomszédaival és tiszteletben tartja minden állampolgárának jogait, “volt és van jövője” – zárta szavait az orosz megbízott. “Zelenszkij bűnöző neonáci rezsimjének nincs”.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirillo Budanov csütörtökön elismerte, hogy az offenzíva nem csak “késésben van”, hanem “teljes mértékben eltér a menetrendtől”, hozzátéve, hogy ennek magyarázata titkos.- íta az oroszhirek.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató