2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Kína szerint Izrael tettei túlmutatnak az önvédelmen

Izrael intézkedései túlléptek az önvédelmen, fel kellene hagyniuk a Gázai övezet lakóinak kollektív büntetésével - mondta Wang Yi kínai külügyminiszter a szaúdi külügyminiszterrel, Faisal bin Farhánnal folytatott telefonbeszélgetésében.



"Kína ellenez és elítél minden olyan akciót, amely a civileket bántja, mivel az ellentétes az emberi lelkiismerettel és sérti a nemzetközi jog alapvető normáit" - mondta Wang Yi, akit a kínai külügyminisztérium idézett.

Hangsúlyozta, hogy

"Izrael akciói túlmutatnak az önvédelmen, Izraelnek komolyan figyelembe kellene vennie a nemzetközi közösség és az ENSZ főtitkárának felhívását, és fel kellene hagynia a Gázai övezet lakóinak kollektív büntetésével".

Azt mondta, hogy minden félnek tartózkodnia kell az olyan cselekedetektől, amelyek eszkalációhoz vezethetnek, és a lehető leghamarabb vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz.

Október 7-én reggel Izrael példátlan rakétatámadásnak volt kitéve a Gázai övezetből a palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya által meghirdetett Al-Aksza áradat hadművelet részeként. Emellett a tömeges rakétatámadásokat követően a szervezet harcosai beszivárogtak a dél-izraeli határ menti területekre. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők megindították a Vas-kardok hadműveletet a Hamász ellen a Gázai övezetben. A támadást követő napokon belül az izraeli hadsereg átvette az ellenőrzést a gázai határ közelében lévő összes település felett, és légicsapásokat kezdett indítani az övezetben lévő létesítmények, köztük polgári létesítmények ellen. Izrael emellett teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen: felfüggesztették a víz-, élelmiszer-, áram-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató