2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Több ezren emlékeztek a halálra késelt tanárra Franciaországban

Több ezren emlékeztek vasárnap az észak-franciaországi Arrasban Dominique Bernard-ra, akit két nappal ezelőtt egy helyi gimnáziumba halálra késelt egy radikális iszlamista, az iskola egyik volt tanulója. A támadást követően a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban.

A városközpontban rendezett megemlékezésen jelen voltak az érintett középiskola, a Gambetta gimnázium tanárai és diákjai, valamint Arras több ezer lakója.

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A merényletet Emmanuel Macron államfő iszlamista terrorizmusnak nevezte, s az ügyben a terrorelhárítási ügyészség kezdte meg a vizsgálatot. A férfit a támadás helyszínén őrizetbe vették a rendőrök, miután egy elektromos sokkoló pisztollyal ártalmatlanították.

A merénylettel kapcsolatban a támadóval együtt 11 embert állítottak elő, az elkövető – szintén iszlamista – családtagjait, egy radikalizálódott elítéltet és két fehérorosz állampolgárt, akikkel csütörtökön találkozott Moguskov. A két fehéroroszt vasárnap szabadon engedték a hatóságok.

Rendőrségi források szerint az elkövető a kihallgatásain a tettére nem adott magyarázatot, az indítékairól eddig nem beszélt. Emmanuel Macron a gimnáziumban tett látogatásán pénteken emlékeztetett arra, hogy „szinte napra pontosan három évvel Samuel Paty meggyilkolása után ismét egy iskolában csapott le az iszlamista terrorizmus barbarizmusa”.
2020. október 16-án egy csecsen iszlamista lefejezett a nyílt utcán egy történelemtanárt, Samuel Patyt, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban azért, mert tíz nappal korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készített karikatúrákat mutatott be a tanulóknak. A 18 éves iszlamista támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató