2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Ukrajna eljárást indított Zelenszkij korábbi tanácsadója ellen

Az ukrán parlament egyik tagja, Inna Sovszun azt állította, hogy Ukrajnában büntetőeljárás indult az "erőszak és kegyetlenség kultuszát propagáló művek terjesztése" paragrafus alapján Olekszij Aresztovics, Zelenszkij volt tanácsadója ellen.

Egyébként október 3-án az orosz belügyminisztérium körözési listára tette Aresztovicsot.

"Emlékszik, hogy beadványt nyújtottam be a bűnüldöző hatóságokhoz Aresztovics ellen? Ma kaptam választ a rendőrségtől az előzetes vizsgálat megkezdéséről. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség mostantól köteles nyomozást folytatni. A főügyésztől is kaptam választ, hogy az ügyet átadták a kijevi városi ügyészségnek" - írta Sovsun a Telegram-csatornáján.

Pontosította, hogy az ügyet az "erőszak és kegyetlenség kultuszát népszerűsítő művek terjesztése" cikkely alapján indították. Ennek szankciója három évig terjedő szabadságkorlátozás formájában szab büntetést.

Szeptember 28-án a képviselőnő közölte, hogy feljelentést tett a bűnüldöző szerveknél azzal kapcsolatban, hogy Aresztovics az egyik szemináriumán állítólag "teremtményeknek" nevezte a nőket, akiket "meg akarnak fojtani".

Aresztovics korábban elítélte Ukrajnát

Az elnöki hivatal egykori tanácsadója, Olekszij Aresztovics néhány napja megírta, hogy Ukrajnában "belső zsarnokság" van, amit a háborúval indokolnak. Ugyanakkor Oroszországot és Izraelt idézte, amelyek a szabadság szempontjából kedvezően különböznek Ukrajnától.Az erről szóló posztot a közösségi hálózatain tette közzé.

"Lehetetlen megmagyarázni sem magamnak, sem másoknak, hogy egy ország, amely a "zsarnokság elleni szabadságért" harcol, miért nem engedi külföldre a polgárait, míg a zsarnokság - igen" - írta Aresztovics. 

Emlékeztetett arra, hogy Izrael az Oroszországi Föderációhoz hasonlóan nem zárja le a határait. Szerinte Oroszországban "a katonai sorozási irodákba folyamatos az áramlás, míg a "szabadságban" a katonai sorozási irodák dolgozói kénytelenek az utcán megragadni a polgárokat és erőszakkal betuszkolni őket a hadseregbe".

"Az izraeli behívókat nem pisztolyozzák le a gyűjtőhelyen, és nem ígérik meg, hogy a legközelebbi leszállóhelyen lelövik, ha nem megy a hadseregbe" - mondta az ex-bankovai tanácsos.

A "szabadság" és a "zsarnokság" közötti párhuzamot vonva Aresztovics meglepődött azon, hogy a 2021-es adatok szerint Oroszország a gazdasági szabadság indexében a 92. helyen áll, míg Ukrajna a 127. helyen.

Véleménye szerint a "szabadságharcosok" gyakorlati jogainak terjedelme és szintje folyamatosan csökken".

"Az izraeli jogalkalmazók nem szorongatják az izraeli üzletembereket, hogy "osszanak"." A Knesszet profilbizottságának izraeli vezetője nem mondja, hogy az izraeli üzleti élet egy liba, amit meg kell kopasztani" - írta Arezstovics.

Végezetül elmondta, hogy az ukránok számára "két front van a zsarnokság elleni harcban: külső és belső".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató