2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Putyin: a nyugati “szabályokon alapuló rend” csupán a gyarmatosítás álcája

Az Egyesült Államok jelenlegi politikai elitjének kivételességéről szóló kijelentései nem meglepőek - ezek a gyarmati gondolkodás maradványai, Oroszország másként tekint a világrendre, minden ember egyenlőségéből kiindulva - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.



"Semmi meglepő nincs abban, hogy a mai politikai elit, mondjuk, az Egyesült Államokban a kivételességéről beszél. Ez ennek a gyarmati gondolkodásnak a folytatása. Vagyis amikor azt mondják, hogy mi kivételesek vagyunk az Egyesült Államokban, az azt jelenti, hogy a második, a többi ember mind valamilyen más, másodosztályú ember - mondta Putyin a China Media Corporationnek adott interjúban.

Ezek szerinte

a "gyarmati gondolkodás maradványai".

"A mi megközelítésünk egészen más. Abból indulunk ki, hogy minden ember egyenlő, mindenkinek ugyanazok a jogai. És egy ország valamint egy nép jogai és szabadságai ott érnek véget, ahol egy másik ember vagy egy egész állam jogai és szabadságai megjelennek. Így kellene fokozatosan megszületnie egy többpólusú világnak. Erre törekszünk, és ez az alapja a Kínával való együttműködésünknek a nemzetközi színtéren" - hangsúlyozta Putyin.

Putyin az orosz követelésekről

Azt mondtuk, hogy egyes államok biztonságát nem lehet mások biztonságának aláásására alapozni, a biztonságnak mindenki számára egyenlőnek kell lennie.

Ebben a tekintetben Ukrajna el nem kötelezett jellege rendkívül fontos számunkra. Már 1991-ben azt mondták nekünk - az akkori amerikai kormányzat -, hogy nem lesz a NATO keleti irányú bővítése. Azóta öt bővítési hullám volt, és mi minden alkalommal hangot adtunk aggodalmainknak. Minden alkalommal azt mondták nekünk: igen, megígértük, hogy nem terjesztjük ki a NATO-t kelet felé, de ezek szóbeli ígéretek voltak, de hol van a papír az aláírásunkkal?

Nincs egy darab papír? Ennyi, viszlát!

Látják, nagyon nehéz párbeszédet folytatni az ilyen emberekkel. Már említettem ezt a példát - az iráni atomprogramot. Hosszú-hosszú ideig tárgyaltunk az iráni nukleáris programról. Megállapodást kötöttek, kompromisszumot kötöttek, dokumentumokat írtak alá, majd jött egy másik amerikai kormányzat, és mindent a szemétbe dobott, mintha azok a megállapodások soha nem is születtek volna meg. És hogyan tárgyalhatnánk, ha minden egyes adminisztráció a semmiből változtat valamit, a középpontból kiindulva?

Ez minden kérdésre, minden témára vonatkozik, beleértve azt is, amelyről most beszélünk. Ezért az egyik legfontosabb pont az, hogy mindenki számára egyenlő biztonságot biztosítsunk, és Oroszországnak ugyanúgy joga van ehhez, mint bármely más államnak.

Ha úgy gondoljuk, hogy a NATO terjeszkedése Ukrajna rovására fenyegetést jelent ránk nézve, akkor kérjük, hogy ezt hallgassák meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató