2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

Nem legalizálják az azonos neműek házasságát Indiában

Az indiai legfelsőbb bíróság nem legalizálta az azonos neműek házasságát. Az indoklás szerint a testületnek erre nincs joga – számolt be a BBC brit köszolgálati médium. Ehelyett a bíróság egy olyan testület felállításáról döntött, amely az azonos nemű párok jogainak vizsgálatával fog foglalkozni. 

A döntés ezzel együtt azt is megtiltja, hogy az LMBTQ-párok gyermekeket fogadjanak örökbe.

 

A bíróság április óta tárgyalta a jelenlegi szabályozást megtámadó melegjogi aktivisták beadványát. A kormány és a vallási vezetők határozottan ellenezték az azonos neműek házasságát, mivel szerintük ez ellentétes az indiai kultúrával. A világ legnépesebb országában a homoszexualitás 2018-ig bűncselekménynek számított.

– Reméljük, hogy a kormányzat figyelembe veszi az ítéletben foglalt utasításokat, és megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy véget vessen a diszkriminációnak, amellyel az LMBTQ+ személyek nap mint nap szembesülnek – fogalmazott a döntést követően Tanushree Bhalla indiai ügyvéd és író. 

Adish Aggarwala, a Legfelsőbb Bírósági Ügyvédi Kamara elnöke újságíróknak elmondta, hogy örül annak, hogy a bíróság elfogadta a kormány érvelését, miszerint nincs hatásköre az azonos neműek egyesülésének legalizálására.

Ez a jog kizárólag az indiai parlamentet illeti meg, és örülünk, hogy a bíróság egyetért velünk

– tette hozzá.

Érdekesség, hogy abban az esetben, ha az indiai legfelsőbb bíróság másképp dönt, akkor India az Egyesült Államokat megelőzve a világ legnagyobb demokráciájává vált volna, amelyben legális az azonos neműek házassága. Ázsiában egyébként csak Tajvanon és Nepálban törvényes a melegházasság.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató