2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Német elemző: olyan kudarcot vallott az ukrán hadsereg, amire senki nem számított

Hosszas elemzésben, csalódott hangnemben értekezik az ukrán nyári offenzíva eredményeiről, pontosabban inkább kudarcairól Julian Röpcke német OSINT-elemző, a Bild újságírója X-oldalán, írja a Portfólió.

Röpcke azzal kezdi mondanivalóját, hogy az ukrán offenzíva nemcsak azért nem kap érdemi figyelmet a nemzetközi médiától, mert Izraelben is háború van, hanem azért, mert a támadóműveletek valójában már jóval az izraeli háború kezdete előtt kifulladtak.

A német elemző arról ír, hogy Robotine volt az ukrán offenzíva legnagyobb sikere, ezután sokan arra számítottak, hogy majd lendületre kap a kijevi erők támadása, de Verbove, Novoprokopivka és Kopani védelmét sem sikerült megtörni.

Röpcke arra is kitér, hogy szerinte a modern nyugati tankok, páncélozott járművek szerepe mindössze annyi volt, hogy „páncélozott buszokként” segítették az ukrán gyalogságot, de harcértékük minimális volt az orosz drónok és aknamezők miatt.

Kijev pontosan ugyanolyan messze van az Azovi-tengertől vagy a nagyobb városok, mint Tokmak vagy Polohi felszabadításától, vagy legalább a Donbaszt és Krímet összekötő orosz utánpótlási útvonalak elvágásától, mint június elején

– értékeli Röpcke az ellentámadást.

Röpcke a további fegyverszállítmányokkal kapcsolatosan is meglehetősen pesszimista: azt írja, hogy szerinte akár ATACMS rakétákat, akár F-16-osokat kap Ukrajna, ezek nem fogják tudni "csodafegyverként" segíteni a harcok menetét.

Közben az oroszok folyamatosan erősítik a Szurovikin-vonalat. Zaporizzsja, Herszon vagy a Krím felszabadításának esélyei napról napra csökkennek

– írja Röpcke, hozzátéve, hogy keleten az oroszok pedig újabb és újabb offenzívákkal próbálkoznak.


Röpcke – aki egyébként a kemény kritika ellenére nyíltan ukránpárti –, a kudarcokért főleg Ukrajna nyugati támogatóit vádolja, akik túl sokat hezitáltak azon, hogy modern fegyverekkel szereljék fel a megtámadott országot.

Hasonló véleményeket egyébként az ukrán fegyveres erők részéről is hallhattunk az elmúlt napokban. Egy ukrán hadsereghez köthető, nem hivatalos Twitter-csatorna nemrég azt írta: az ukrán haderő támadóképessége teljesen kimerült, most hosszú védekezés fog következni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató