2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

"Szégyent hozott a magyarokra" - visít az ellenzék, miután Orbán Putyinnal tárgyalt

Pekingben találkozott egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Az ellenzék többféle jelzővel is illette a magyar miniszterelnök megbeszélését az orosz elnökkel, nevezték "érthetetlennek, visszataszítónak és nevetségesnek" is.

A balliberálisoknál kiverte a biztosítékot, hogy a beszélgetés során Orbán Viktor is katonai műveletekről beszélt az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A Momentum számára "érthetetlen a találkozó". A főkordonbontó Tompos Márton szerint ráadásul épp az orosz elnök okolható egyebek közt azért a menekültáradatért, ami ellen a Fidesz küzd.

"Valószínűleg ez a fideszeseknek szól, pontosabban ez Orbán Viktornak szól. Biztos van valami érdek, valami közös biznisz, ugye lehet itt szó gázról, Paks 2-ről, sok mindenről. De még egyszer: a kárpátaljai magyarok halnak meg Ukrajnában, és emellett ők elmennek tárgyalgatni az ezért felelős háborús bűnös Putyinnal? Tehát, hogy… nevetséges" - hangsúlyozta Tompos Márton.

A DK szerint

Orbán Viktor a találkozóval szégyent hozott a magyarokra.

Vadai Ágnes úgy véli, magatartásával a miniszterelnök az Európai Unió és a NATO peremére sodorja Magyarországot.

"Még a saját támogatóit is szembe köpi a miniszterelnök akkor, amikor ezt a tárgyalás lefolytatja azzal az emberrel, akit egyébként a Hamász felmagasztal akkor, amikor megtámadja Izraelt" - mondta Vadai Ágnes.

Szijjártó Péter a találkozót követően hangsúlyozta a magyar kormány a békét szorgalmazza. A találkozón elhangzottak azonban nem adnak okot bizakodásra.

"Úgy tűnik, hogy hosszabb távon kell berendezkednünk arra, hogy ez a nagyon nehéz nemzetközi környezet fog fennmaradni és nekünk ezen nagyon nehéz nemzetközi környezetben kell megtalálni a fejlődés lehetőségét" - mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, "világos, hogy a háború a tárgyalóasztalnál érhet véget, ehhez pedig a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató