2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Szlovén belügyminisztérium: Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter tájékoztatta Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégáját, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán - közölte szerdán a szlovén belügyminisztérium.

Az olasz miniszterelnöki hivatal szerdai közleménye szerint a határellenőrzés október 21-től lép életbe, és tíz napig tart. Róma fenntartja magának a jogot, hogy az intézkedést a határidő lejárta után meghosszabbítsa.

A közlemény szerint a határellenőrzés visszaállítására azért van szükség, mert az érintett térségben az olasz-szlovén hatóságoktól jelenleg biztosított ellenőrzés, "nem garantálja a szükséges biztonságot".

Az olasz fél hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy az ellenőrzés a lehető legkevésbé befolyásolja a határon átlépő jármű- és áruforgalmat.

Év eleje óta a Szlovéniával határos Friuli Venezia Giulia tartományba 16 ezer illegális bevándorló érkezett

- hangoztatta a miniszterelnökség hozzátéve, hogy az egész országba 140 ezren érkeztek, nyolcvanöt százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Matteo Salvini közlekedési és infrastrukturális miniszter, a kormánypárti Liga vezetője közösségi oldalán kiváló hírnek nevezte a határellenőrzés visszaállítását a megváltozott nemzetközi helyzet következtében. "Előre Olaszország és határai védelmében!" - írta Salvini.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése. A két tárcavezető kedden este egyeztetett telefon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal "vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára". Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek "nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait".

A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről - közölte a minisztérium, hozzátéve: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.  

Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató