2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Terrorveszély Európa-szerte: a bázeli, valamint több francia repülőtéren bombariadó volt, több járatot töröltek

Legalább 14 francia repülőtéren fenyegetőztek merénylettel csütörtökön. Többek között a francia és svájci fennhatóságú bázeli repülőteret is kiürítették bombariadó miatt, a helyszínen tartózkodó olvasónk szerint az evakuálás után az emberek egy órán keresztül várakoztak a szakadó esőben. Az incidens miatt több járatot is töröltek,- írja az Index.

Bombariadó miatt kiürítették a Bázel – Mulhouse – Freiburg – EuroAirport repülőteret csütörtökön délután 1 óra körül. A rendőrség a fenyegető bejelentése után azonnal elkezdte az evakuálást – írta a Koha.

A riadó miatt több járatot is töröltek, némely gép másik reptérről indult.

A helyszínen tartózkodott az Index egyik olvasója is, aki részletesen beszámolt a történtekről. Tamás elmondta, csütörtök délután indult volna Budapestre, amikor kiírták, hogy járata 45 percet késik. Nem sokkal később közölték, hogy kiürítik a repteret.

13.15 körül beálltam egy étteremhez vezető sorba, hogy kávét vegyek, amikor bemondták először németül, majd franciául és angolul, hogy biztonsági okokból a repteret kiürítik. Először síri csend lett az egész terminálban, az emberek zavartan néztek egymásra. Majd hatalmas kiabálásra lettem figyelmes, mert a reptéri biztonsági szolgálat emberei elkezdték felállítani az asztaloknál ülő embereket és kiterelni a terminálból. – írta Tamás, aki szerint több száz embert zsúfoltak össze a bázeli repülőtér közepére, azonban sem az utasbiztonsági kapukat, sem a vészkijáratokat nem nyitották ki.

Negyed óra várakozás után megérkeztek a golyóálló mellényes rendőrök, tűzszerészek, fegyveres katonák. Én személy szerint ironikusnak láttam a helyzetet, a tegnap francia reptéri kamu riasztások tükrében, de amikor a galériáról lenéztem az indulási csarnokba, ami tele volt gépfegyveres katonákkal, akiknek az ujjuk végig a ravaszon volt, bevallom, egy kicsit megijedtem
– árulta el a történtekről. Mint írta, ezt követően a katonák nagyon fegyelmezetten, mégis udvariasan kiterelték az embereket a terminálon kívülre.

Több száz, esetleg ezer tanácstalan ember társaságában álltunk közel egy órán keresztül a szakadó esőben.
– tette hozzá.

Tamás azt írta, 14.30 körül kapott egy üzenetet a Wizz Airtől, mely szerint törölték a járatát. Elmondása szerint neki szerencséje volt, ugyanis sikeresen foglalt helyet egy péntek esti járatra, azonban nem mindenki úszhatta meg ennyivel az incidenst. „A 321Neo 200 férőhelyes, biztos vannak, akik rosszabbul jártak” – tette hozzá.


(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató