2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Menekülnie kellett a holland királynak Dél-Afrikában, mert meg akarták lincselni (Videó)

Autóhoz kell menekülnie a holland királyi párnak a dühös tömeg miatt, miután meglátogatta a dél-afrikai múzeumot - írja a Nieuwsblad.be.

Fokvárosi állami látogatásuk harmadik napján Vilmos Sándor holland királyt és Maxima királynőt tüntetők dühös tömege támadta meg. A királyi pár biztonsági embereinek kellett közbelépniük, hogy biztonságban visszaszállítsák őket az autóba.

Vilmos Sándor király és Máxima királynő pénteken látogatást tett volna a rabszolgatartás múzeumában, a Slave Lodge-ban Fokvárosban. Mint kiderült, ez számos dél-afrikai nem tetszett. Tiltakozók tucatjai vetették rá magukat a királyi párra, amikor azok kiléptek a múzeumból. 

A holland és dél-afrikai biztonsági őröknek ekkor félre kellett tolniuk a tüntetőket. A királynőt a biztonsági őrök húzták át a tömegen. Végül a pár sértetlenül érkezett meg az autóhoz, hogy elinduljanak a következő helyszínre.

A tüntetők felhívták a figyelmet Hollandia szerepére Dél-Afrika rabszolgatartó múltjában. A hangulat kezdetben barátságos volt, de fokozatosan megfordult. Több mint száz tüntető adott hangot dühének a rabszolgamúzeum ajtaja előtt.

A múzeum kapuit elővigyázatosságból bezárták. Az ajtóknál álló biztonsági őröket kifütyülték, különösen a dél-afrikaiakat. A tüntetők "ellopjátok a kultúránkat", "mi voltunk az elsők", "kártérítést akarunk" és "elfelejtettek minket" feliratú plakátokat vittek magukkal.

A tüntetők a khoisanokhoz, Dél-Afrika őslakosaihoz tartoznak. Azt mondják, hogy Vilmos Sándor bocsánatkérése mellett tetteket is akarnak látni. A király július 1-jén kért bocsánatot a holland rabszolgatartó múltért. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön sajtónyilatkozatban közölte, hogy elismeri a király bocsánatkérését. "Ez fontos lépés volt a megbékélés, a helyreállítás és a régi sebek begyógyítása felé" - fogalmazott.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató