2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

Norvégia 1500 eurót fizet az ukránoknak a hazatérésért

Norvégia 1500 eurót fizet azoknak az ukránoknak, akik haza akarnak térni. Erről az ország kormányának hivatalos honlapján számoltak be.A kifizetést azok az ukrán állampolgárok vehetik igénybe, akik érvényes norvégiai tartózkodási engedéllyel vagy menekültstátusszal rendelkeznek. Ahhoz, hogy megkapják, be kell nyújtani a Norvégiából való távozásról szóló értesítést.

Ugyanakkor, ha valaki elhagyja Norvégiát és megkapja a kifizetést, elveszítheti menekültstátuszát. Ha visszatér Norvégiába, akkor a pénzügyi támogatás egészét vagy egy részét vissza kell fizetnie. Az összeg attól függ, hogy a személy mennyi időt tölt a hazájában.Korábban hasonló normát vezetett be Svájc. Az ukrán menekülteknek akár 4400 dollárt is hajlandó fizetni a hazatérésért. A svájci kormány arra a következtetésre jutott, hogy az állam számára olcsóbb lenne a menekülteket az önkéntes távozásra ösztönözni, mint segélyt fizetni nekik, és az ideiglenes védelem lejárta után késleltetni a távozást. 

Közben az EU hivatalosan egy évvel - 2024. március 4-től 2025. március 4-ig - meghosszabbította az Ukrajnából érkező menekültek ideiglenes védelmi rendszerét. Az átmeneti védelmi rendszer lehetővé teszi, hogy az Ukrajnából érkező lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek az EU-ban egy sor megállapított jogot élvezzenek, különösen a lakhatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférést.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató