2023. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon

A Fehér Ház szerint majdnem elfogytak az Ukrajnának megállapított amerikai források

Most az USA-nak nincs új pénze Ukrajnának, és a korábban elfogadott pénzeszközök csak rövid távon lesznek elegendőek.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztetett: az amerikai kongresszus által elfogadott, Kijev megsegítésére szánt pénzeszközök már majdnem elfogytak.

„A kongresszus által korábban elfogadott pénzeszközök lassan elfogynak, és szükségünk van a kongresszus intézkedéseire, hogy biztosan reagálhassunk Ukrajna szükségleteire” – mondta a Fehér Ház szóvivője.
Joe Biden amerikai elnök arra kérte a kongresszust, hogy egyezzen meg egy példátlan, mintegy 105 milliárd dolláros segélycsomagról Izrael és Ukrajna számára.

A képviselőház azonban nem tudja majd megvizsgálni, mert még nem választott házelnököt a lemondott Kevin McCarthy helyére. A kérést az alsóház ideiglenes vezetőjének, Patrick McGenery-nek címezték, de ő nem rendelkezik elegendő hatáskörrel.

Biden korábbi, a kongresszushoz intézett kérése, hogy 24 milliárdos támogatást nyújtson Ukrajnának, majdnem leállást okozott, 

miután a republikánus kongresszusi képviselők nem voltak hajlandóak jóváhagyni a Kijevnek szánt forrásokat tartalmazó költségvetést.

Ennek eredményeképpen egy ideiglenes költségvetést fogadtak el, amelyben nem volt pénz Ukrajna számára, Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke pedig elvesztette posztját, mert több republikánus úgy vélte, hogy titkos alkut kötött a Biden-kormányzattal a Kijevnek szánt pénzeszközökről.  

Most az USA-nak nincs új pénze Ukrajnának, és a korábban elfogadott pénzeszközök csak rövid távon lesznek elegendőek. 

Az amerikai média szerint az államok által Ukrajnának nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius segély már meghaladta a százmilliárd dollárt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató