2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Gazprom: Kína hamarosan teljes mértékben pótolni fogja az elvesztett uniós piacokat

A Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítások hamarosan elérik az EU-nak eladott mennyiséget, mielőtt az unió szankciókat vezetett be a Moszkvából származó energiaimportra – közölte szerdán Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.A felsővezető hangsúlyozta, hogy csak a Kínába irányuló export képes pótolni az uniós vevők által az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt elutasított mennyiségeket.

A KÍNAI VÁMADATOK SZERINT OROSZORSZÁG 2023 JANUÁRJÁBAN KÍNA ELSŐ SZÁMÚ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓJA LETT.

Csak a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történő szállítások idén 50 százalékkal, 15,5 milliárd köbméterre nőttek Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint. Hozzátette, hogy 2023-ban várhatóan 43 százalékkal, 22 milliárd köbméterre emelkedik a Kínába irányuló vezetékes gázértékesítés.

Júniusban Novak bejelentette, hogy hét év alatt 170 milliárd köbméterre kívánja növelni az ázsiai piacokra irányuló orosz gázexportot, amint a nagy infrastrukturális projektek megvalósulnak. Oroszország arra számít, hogy hamarosan megépíti a Szibéria Ereje 2 vezetéket Kínába Mongólia területén keresztül, és tovább növeli a szállításokat a meglévő Szibéria Ereje vezetéken keresztül is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az EU 2021-ben 155 milliárd köbméter orosz gázt vásárolt, ami a blokk teljes gázimportjának 45%-át és a gázfogyasztás mintegy 40%-át teszi ki.

Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) adatai szerint 2022-ben az orosz vezetékes gázszállítások az EU-ba csaknem a felére, mintegy 80 milliárd köbméterre csökkentek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató