2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Szijjártó Péter: Remélem Pressman az amerikai orosz uránvásárlásokról is beszámolt

Remélem nagykövet úr kihasználta ezt a lehetőséget, és teljes körű tájékoztatást adott a NATO-s nagykövet kollégáinak arról, hogy hogyan jött össze az a 416 tonna urán, amelyet az Egyesült Államok az idei esztendő első felében vásárolt Oroszországból - minderről Szijjártó Péter beszélt annak kapcsán, hogy David Pressman, az USA magyarországi nagykövete egyeztetést tartott a NATO-tagállamok és Svédország budapesti nagyköveteivel.

 

Azt csak őszintén remélni tudjuk, hogy nagykövet úr kihasználta ezt a lehetőséget, és teljes körű tájékoztatást adott a NATO-s nagykövet kollégáinak arról, hogy hogyan jött össze az a 416 tonna urán, amelyet az Egyesült Államok az idei esztendő első felében vásárolt Oroszországból, amely majdnem két és félszer akkora mennyiség, mint tavaly, és akkora mennyiség, amekkora nem volt az elmúlt 18 esztendőben egyetlen fél év alatt sem. Reméljük, hogy ebben a tekintetben is kimerítő és minden részletre kiterjedő tájékoztatásra került sor ezen a bizonyos értekezleten –

mondta Szijjártó Péter legújabb videójában.

2023 első fél évében az Amerikai Egyesült Államok nem kevesebb, mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt a háború idején Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek, ami 188 tonna volt.  Ez a jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint. A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt. Moszkva egyébként csak 235-ös tömegszámú dúsított uránt szállít az USA-nak. Ez az egyetlen hasítható izotóp, amely az atomreaktorok üzemanyagaként szolgál.

A világhálón fellelhető adatok szerint az Egyesült Államok energiatermelésének 2021-ben a 19 százalékát az olcsó nukleáris energia adta. Figyelembe véve az USA méretét, ez nem kis energiamennyiség, közelíti a 800 milliárd kilowattórát. Ez körülbelül ötven paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

Oroszországgal persze nemcsak az Egyesült Államok üzletel, hanem a szankciót szankcióra halmozó Európai Unió egyes tagországai is. A La Tribune című francia gazdasági napilap cikke nyomán a Világgazdaság számolt be arról, hogy tíz év óta tavaly, vagyis már a háború kitörése után először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar. Vagyis a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozás után ismételt üzembe helyezéséről van szó. Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató