2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Trump: "Biden a harmadik világháborúba vezeti az Egyesült Államokat"

Amerika alvajárva sétál egy új globális konfliktusba, mert Joe Biden elnöknek fogalma sincs, hová vezeti az országot – mondta elődje, Donald Trump.

A 45. amerikai elnök szombaton az Truth Social oldalon írt cikkében kijelentette, hogy “a harmadik világháború felé tartunk a súlyosan inkompetens vezetés miatt, amelynek élén egy olyan elnök áll, akinek fogalma sincs semmiről”. 

Trump ugyanakkor gúnyosan megdicsérte Bident, amiért csatlakozott a Truth Social nevű jobboldali platformhoz, amelyet azután alapított, hogy 2021-ben, a washingtoni amerikai Capitolium elleni támadást követően kitiltották a Facebookról és a Twitterről (ma már X).

“Legalább ehhez gratulálok Joe-nak!”

– viccelődött.

Biden elnökválasztási kampánya a hét elején nyitott egy Truth Social fiókot Biden-Harris HQ néven, amelyen a “Malarkey ends here” feliratú bannerkép volt látható. Az elnök csapata az X-en azt írta, hogy ezt “leginkább azért tették, mert úgy gondolták, hogy nagyon vicces lesz”.

“Nos. Lássuk, hogy fog ez menni. Üdvözöljük a megtérteket!” – írták a kampány első posztjában a platformon.

Trump, akit a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltségének első számú esélyesének tartanak, többször bírálta Bident külpolitikai döntései miatt, leginkább Ukrajnával kapcsolatban, arra figyelmeztetve, hogy a Kijevbe irányuló fegyverszállítások globális konfliktust válthatnak ki.

Az év elején a volt amerikai elnök azt is felvetette, hogy ha ő “elnök lenne, az orosz-ukrán háború soha nem történt volna meg”.

Azt is állította, hogy ha mégis megtörtént volna, akkor is “képes lenne 24 órán belül tárgyalni ennek a szörnyű és gyorsan eszkalálódó háborúnak a befejezéséről”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára e megjegyzéseket kommentálva megjegyezte, hogy Trump “nem állt messze az igazságtól” abban az értelemben, hogy a Kijev fő támogatójaként fellépő Egyesült Államok gyorsan véget vethetett volna a konfliktusnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató