2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Újra átfestették a jelzőoszlopokat a Székelykő hegycsúcson

Újra a magyar zászló színeit kapták a Székelykő jelzőoszlopai. Vita tárgyát képezi ugyanis a román és a magyar turisták között a Torockóról megközelíthető Székelykő hegycsúcs két topográfiai jelzése. A két jelzőoszlopot a hegycsúcsot megmászó turisták időnként a magyar és a román nemzeti zászló színeire festik le, írja az apuseni.info.ro. A be- és átfestések már régóta zajlanak.

Az Erdélyi-szigethegységben, a Fehér megyei Torockóról megközelíthető Székelykő hegycsúcson a magyar és román zászló fel- és átfestésének szappanoperája idén is folytatódik, miután 2022-ben az a jelzőoszlopot a román zászló színeire festették át. Novák Katalin magyar köztársasági elnök látogatása idején festették a cölöpöket piros-fehér-zöldre - írja a lap.Nemrég újra eltávolították a román trikolór színeit, azaz átfestették a magyar zászlóéra. A képeken látható, hogy a kéket zöld, a sárgát pedig fehér szín váltotta fel.

A Székelykő 1128 méter magas, és a régió egyik fő turisztikai látványossága. Évente több tízezer turista, többségük magyar, látogat el Torockóra és a hozzá tartozó Torockószentgyörgyre.

Torockót több mint 90 százalékban magyarok lakják.

(Maszol)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató