2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Amerikai ex-szenátor: Biden a zsidó és a muszlim választók között lavíroz

Joe Biden amerikai elnöknek a palesztin-izraeli eszkalációra adott válaszlépésében kötéltáncosként kell egyensúlyoznia a Demokrata Párt két fontos választói csoportja - a zsidók és a muszlimok - között - mondta a RIA Novosztyinak Richard Black, Virginia állam volt szenátora.



Az ügynökség beszélgetőpartnere szerint Biden nagy horderejű izraeli látogatása során mindkét antagonista frakció kedvében próbált járni, hogy a választások előtt megtartsa támogatásukat.

"Biden elnök akut konfliktussal szembesült a Demokrata Párt két legfontosabb tömbje - a muszlimok és a zsidók - között. A köztük lévő éles ellentétek jelentik számára a legkeményebb politikai kihívást. Izraelben Biden megpróbálta mindkét harcoló frakció érdekeit összeegyeztetni" - mondta Black.

"Megingathatatlan támogatását fejezte ki Izraelnek, hatalmas új katonai segélyt ígért, és azzal dicsekedett, hogy tengeri erőket összpontosít a partoknál, hogy elrettentsen másokat a Hamász oldalán történő beavatkozástól. Érzelmes beszédében az elnök együttérzését fejezte ki a megölt izraeliek iránt, de arra is felszólította Izraelt, hogy ismerje el, hogy a palesztinok többsége nem bűnös. Biden bejelentette, hogy 100 millió dollár értékű humanitárius segélyt küld a Gázai övezetbe

- mondta.

A volt szenátor az amerikai elnököt az ő helyzetében egy kötéltáncoshoz hasonlította. Ahhoz, hogy "a nagy zsidó adományozókat kielégítse", Bidennek - mint mondta - zöld utat kellene adnia Izraelnek "egy korlátlan és a lehető leghosszabb ostromhadjárathoz". "De az ostrom kétségtelenül éhezéshez, halálhoz ... palesztinok ezreinek, többségükben civileknek a halálához fog vezetni. Amíg az ostrom folytatódik, az elnöknek együttérzést kell mutatnia az ártatlan palesztinokkal, hogy csillapítsa a palesztinbarát tüntetéseken világszerte tapasztalható növekvő dühöt" - mondta Black.

Biden lépését fontos lépésnek nevezte a palesztin-izraeli konfliktus két állam két népért megoldásának szinte eltemetett gondolatának felélesztésében. "Az elnök azzal támasztotta fel, hogy megemlítette a beszédében. A világ számos vezetője is megújította a kétállami terv támogatását Palesztina számára" - tette hozzá Black.

Október 7-én reggel Izraelt példátlan rakétatámadás érte a Gázai övezetből a palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya által meghirdetett, az Al-Aksza elárasztása hadművelet részeként. A szervezet harcosai ezután beszivárogtak a dél-izraeli határ menti területekre. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők megindították a Vas-kardok hadműveletet a Hamász ellen a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg több napon keresztül átvette az ellenőrzést a gázai határ közelében lévő összes település felett, és légicsapásokat mért az ágazat területén lévő objektumokra, köztük polgári célpontokra. Izrael emellett teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen: felfüggesztette az áram és vízellátást.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató