2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Jón Kalman Stefánsson: „Magyarország vérzik, és nem is fog elállni a vérzés”

Az izlandi író elsősorban nem a politika, hanem az irodalom területén vált világhírűvé.

Budapesti látogatása alkalmából a hvg készített interjút a híres izlandi költővel, íróval, Jón Kalman Stefánssonnal. Az interjúban beszélt a könyvek fontosságáról, a regényeiben szereplő motívumokról és arról, hogy mi lehet a népszerűségének titka.

Elmondása szerint népszerűségében szerepet játszhat az is, hogy a történetei Skandináviában játszódnak, ami sok szempontból egy teljesen külön világ.

Én is állandóan olvasok, és én is szeretem azokat a könyveket, amelyek nagyon más világról szólnak, mint ahol én élek – mondta Stefánsson. 

Majd az interjú közepe táján, egy éles váltással hirtelen Magyarországra és a magyar politikára terelődött a szó, az író pedig nem finomkodott a jelzőkkel sem.

Nem véletlen, hogy minden diktátor könyveket akar betiltani. Önök is ezt tapasztalják most Magyarországon. A diktátorok tudják, hogy a könyvek veszélyesek.

– tette hozzá az író.

Ezt követően az interjú során fel-fel tűntek hasonló kritikai gondolatok, amik Magyarország mellett Amerikát is érintették, a Biden-adminisztráció előtti időkre utalva.

„Az önök országa vérzik, és nem is fog elállni a vérzés, amíg valami szörnyű nem történik. Egy ilyen kormány elárulja a polgárait, és ez vonatkozik Amerikára is”

– mondta Jón Kalman Stefánsson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató