2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Podoljak: "Még Orbán is látja, hogy Putyinnal nem lehet tárgyalni"

„Nincs lehetőség diplomáciai befolyással rábírni Oroszországot arra, hogy véget vessen a háborúnak”, mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Podoljak azt is hozzátette, hogy Pekingben ezzel találkozott Orbán Viktor is, aki korábban azt hangsúlyozta, le kell ülnie a két félnek tárgyalni, most viszont azt mondta, nem lát Putyin oldaláról hajlandóságot a tűzszünetre:

Egy ember, aki folyamatosan arról beszélt, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülni, még ő is látja Putyin alkalmatlanságát. Itt nincs diplomáciai út.

– mondta Podoljak.

Orbán a pekingi találkozó után arról beszélt, hogy a megbeszélésen szóbajött a kormány által gyakran hajtogatott béke, de erre szerinte nem kapott Putyintól megnyugtató választ a tűzszünet esélyéről. Szintén szombaton Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Recep Tayyip Erdoğannal tárgyalt. A török elnök sajtószolgálata elmondta, hogy a két államfő az ukrajnai háborúról, illetve az Izrael és Palesztina közötti háborúról beszélt. Megegyeztek a béke fontosságáról, a polgári lakosság védelmének és a humanitárius jog tiszteletben tartásának szükségességéről. Zelenszkij úgy fogalmazott: „Ukrajna jól tudja, mit jelentenek a háborús és a polgári áldozatok. Ezért határozottan elítélünk minden terrorista módszert és erőszakot, kiállunk a további eszkaláció megakadályozásáért.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató