2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

"Személyes ok" - Kiderült, hogy Robert Fico miért nem szereti Ukrajnát

Szlovákia választási győztesének - Robert Fico miniszterelnöknek - személyes oka van arra, hogy nem kedveli Ukrajnát. 2009 telén, amikor Fico miniszterelnök volt, leállt az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitja az országába. Erről ír a Politico.


A leállás naponta mintegy 100 millió eurójába került a szlovák gazdaságnak, mivel a gyárak kénytelenek voltak leállni. "Kétségbeesésében" Fico felhívta Vlagyimir Putyint, az akkori orosz miniszterelnököt és Julija Timosenko ukrán kormáynfőt - hogy állítsák vissza a gázszállítást.

Január 14-én egy Fico vezette szlovák küldöttség szállt le Kijevben, hogy találkozzon Timosenkóval. Az ukránok három órán át várakoztatták a szlovákokat. Majd meghívták őket a találkozóra, amelyen meglepetésükre a sajtó képviselői is részt vettek.

"A bekapcsolt kamerák alatt Timosenko 20 percig szidta Ficót, amiért Moszkva pártjára állt a gázvitában" - írja a kiadvány.

"Teljesen kellemetlen helyzet volt. Fico vörös lett a dühtől. Ez egy katasztrófa volt. Megalázták" - mondta egy magas rangú szlovák tisztviselő, aki ismeri a 2009-es eseményeket.

A szlovákok ezután Moszkvába repültek, ahol Putyin a Kreml Szent György-termében tartott ünnepségen fogadta őket.

"Ezután Fico nyíltan ukránellenes álláspontot kezdett képviselni" - mondta Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság vezető kutatója. "Azt mondta, hogy nem kell támogatnunk az ukránokat, Ukrajnának nincs szüksége ránk, nem folytatnak velünk komoly beszélgetéseket. Ez személyes ügy."

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató