2023. december 08. -
EUR : 380.77
USD : 353.22
Időjárás ikon

Kiakadtak a pékek: ez a baj az albán pékségekkel

Döbbenetes részletekre mutatott rá a Magyar Pékszövetség elnöke.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy az albán pékségek jelenléte Magyarországon kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve. Szerinte az egyik fő probléma, hogy kevés féle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg.

Hozzáteszi, ezek a cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat, és minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel, ami által lépéselőnybe kerülnek a magyar cégekkel szemben. Kritizálta emellett az albán pékségek hozzáállását a higiéniai, élelmiszeripari szabályokhoz, és azt, hogy jó részük 

„összehalmoz egy csomó adósságot, otthagyják a céget, majd egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el”.

Szerinte ez nagy kárt okoz a magyar sütőipari vállalkozásoknak. Septe úgy tudja, a a Magyarországon működő 4-500 albán pékségnek 15-20 tulajdonosa van, akik az egész hálózatot működtetik. A magyar vállalkozóknak ezzel szemben saját boltjuk van, ahol mindent tisztán tartanak, a dolgozóikat pedig rendesen megfizetik és bejelentik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató