2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Lengyel kormányalakítás - A négy ellenzéki tömörülés megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról - közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel.

"Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben"

- fogalmazott Tusk.

Hozzátette: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal.

A PO elnöke közölte: a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét "a kormányalakítás nehéz feladatával". Hozzáfűzte: a megbízás végső soron az államfő döntésén múlik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató