2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Szlovákiában éhségsztrájkba kezdtek a migránsok az egyik menekülttáborban

Róbert Dobrovodský ombudsman hétfőn délután előre nem bejelentett ellenőrzést tartott a medvei menekülttáborban azt követően, hogy olyan információk jelentek meg a közösségi hálón, miszerint múlt héten rendőröket kellett hívni a táborlakók lázadásának megfékezéséhez.


 
A Frach Collective szervezet Instagram-oldalán jelentek meg a Paraméter értesülései szerint hiteles információk, miszerint múlt héten 45, Törökországból, Irakból és Afganisztánból érkezett kurd személy fellázadt a fogva tartásuk ellen, amiért 30 készenléti rendőrt, illetve kutyás egységet vezényeltek ki a menekülttáborba.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

frach collective (@frachcollective) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés szerint 45-en éhségsztrájkba kezdtek, amiért állítólag hetek vagy hónapok óta fogva tartják őket anélkül, hogy tájékoztatnák őket az okokról, illetve arról, hogy mennyi ideig kell ott maradniuk. A Frach Collective szerint a migránsoknak börtönruhát kell viselniük, fizetniük kell minden étkezésért, valamint megtiltották nekik, hogy telefonáljanak. Emellett a táborban állítólag a higiéniai előírásokat sem tartják be, valamint tolmácsot sem biztosítanak nekik.

 A Frach Collective hétfői bejegyzésében azt írta, eddig sem a tábor igazgatója, sem a hatóságok nem reagáltak a kialakult helyzetre. A medvei táborban tartott migránsok többek közt azt követelték, hogy bocsájtsák őket nyílt táborba, valamint, hogy beszélhessenek Róbert Dobrovodský ombudsmannal.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

frach collective (@frachcollective) által megosztott bejegyzés

A jelek szerint üzenetük célba ért, ugyanis az ombudsmani iroda által kiadott sajtónyilatkozat szerint Dobrovodský hétfőn délután előre nem bejelentett ellenőrzést tartott a menekülttáborban. A művelet több napig is eltarthat.

Dobrovodský közölte, június 5-én az őrizetbe vett "menekültek" panaszai alapján háromnapos, ugyancsak nem bejelentett látogatást tett a sečovcei menekülttáborban. Ebből kifolyólag nyomon követi a külföldiek számára létesített rendőrségi intézményekben végzett ellenőrzési tevékenységet, valamint a megjelent információk alapján fontosnak tartja a személyes beavatkozását. A most közzétett információikat rendkívül súlyosnak tartja, és fontosnak érzi a helyzet alapos kivizsgálását.

A szlovák balliberális lap, a DenníkN szerint a rendőrség közölte: a rendőrök eljárása a medvei menekülttáborban összhangban van a törvénnyel, a menekültek cselekedete mögött pedig azon igyekezetüket látja, hogy kikerüljenek a létesítményből.

Dobrovodský nem egész három órával az ellenőrzés megkezdését követően közölte, időközben 15-16-ra csökkent az éhségsztrájkolók száma. Egyelőre nem kívánta kiértékelni, hogy megsértették-e az emberi jogokat a menekülttáborban, végső eredményt csak az ellenőrzés lezárását követően tud hozni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató