2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Több állam perli a Metát Amerikában a fiatalok mentális egészségének károsítása miatt

Több tucatnyi amerikai állam vezetése perli be a Metát és a hozzá tartozó Instagramot, mert azzal vádolják a közösségi médiumot, hogy függőséget okoz és használatukkal közvetlenül hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének károsodásához.

A keresetet 33 állam terjesztette elő a kaliforniai Oaklandben található szövetségi bíróságon.

A vád szerint az érintett platformok félrevezetik a nyilvánosságot az alkalmazásaik veszélyeiről, és szándékosan ráveszik a fiatalokat a függőséget okozó közösségi média használatára, ráadásul a Meta megsértette a 13 év alatti gyermekek körében végezhető adatgyűjtésre vonatkozó előírásokat is - írják a keresetben.

"A Meta nagy teljesítményű és példátlan technológiát alkalmaz a fiatalok elcsábítására, bevonására és végső soron behálózására"

- áll a keresetben, melyben azt írják, hogy a céget csak a haszonszerzés érdekelte.

"Csalódottak vagyunk, amiért ahelyett, hogy az iparággal együttműködve hatékony, egyértelmű és életkornak megfelelő szabványokat dolgozhatnának ki, az ügyészek ezt az utat választották" - áll a Meta közleményében, amelyben leszögezik, hogy a vállalat "mindig is" a fiatalok internethasználatának biztonságosabbá tételén fáradozott.

2021-ben közzétett dokumentumok szerint a Meta vezetése már korábban is tudta, hogy az Instagram függőséget okozhat, egyes tinilányok esetében pedig súlyosbíthatja a testképzavart. Kilenc másik állam kedden nyújthatja be a keresetét, így 42-re nőhet a pert indító államok száma.

A közelmúltban több iskolai körzet és magánszemély is pert indított a TikTok, a Google és a Youtube ellen, mivel ezek használata könnyen függőséget okozhat az iskoláskorú gyermekeknél. 

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató