2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Erdogan pártja az év vége előtt nem számít szavazásra Svédország NATO-tagságáról

Recep Tayyip Erdogan török elnök "Igazság és Fejlődés Pártja" (AKP) nem számít arra, hogy az év végéig megszavazzák Svédország NATO-csatlakozását.

Erről a Cumhuriyet című török kormánypárti lap számolt be.



Az újság szerint a török parlament elismeri, hogy Svédország teljesítette az Ankara által a terrorizmus és a fegyverszállítások elleni küzdelemmel kapcsolatban támasztott valamennyi követelést, de felháborítónak tartja a Korán elégetésével kapcsolatos akciókat az országban. Ezért a kormánypárt nem hajlik arra, hogy "siettesse" a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv ratifikálásának folyamatát - írta a lap.

"Bár egyértelmű menetrendet még nem határoztak meg, az AKP tisztségviselői kifejezték azt a véleményüket, hogy a jegyzőkönyvet nem fogják rövid távon megvitatni, de nem is lesz olyan megközelítés, amely lehetővé tenné, hogy elhúzódjon" - írja a Cumhuriyet.

A lapnak Erdoğan pártvezetésében lévő beszélgetőpartnerei úgy vélik, hogy a protokollt nem fogják parlamenti szavazásra bocsátani "december vége előtt", amikor a költségvetést tárgyalják, és elismerik, hogy a megfontolását elhalaszthatják "az új évre".

A Cumhuriyet azt is állítja - az információ forrásának megjelölése nélkül -, hogy Erdogan a svéd NATO-tagság ratifikálásának témáját eszközként használhatja arra, hogy Izraelre hatást gyakoroljon, hogy hagyjon fel a Gázai övezet bombázásával.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató