2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Bezuhant a bohóc népszerűsége

Az ukrán elnök népszerűsége a háború kitörésekor még mélyponton volt, de azt követően a legnépszerűbb ukrajnai politikussá nőtte ki magát. Az elmúlt időszakban azonban ismét hanyatlani kezdett az indexe – írja a Magyar Nemzet.

Nem volt még a független Ukrajna történetében olyan államfő, aki 73 százalékkal nyerte volna meg az elnökválasztásokat. Volodimir Zelenszkijnek azonban mindez 2019 tavaszán sikerült. Azonban, akárcsak elődei, úgy ő is gyorsan lenullázta ez a támogatottságot, hiszen 2022 elejére a legtöbb közvélemény kutató már csak 20 százalékon vagy az alatt mérte. Jött azonban a háború, ahol Zelenszkij a nép vezéreként emelkedett fel, erre pedig nagyban rátett jó PR-ja: előkerült a zöld, a khaki és feketeszínű ruha, megnövesztette szakállát, „hadúrként” született újjá.

Az ukrán állami propaganda, melyen csak erősített a hadiállapot miatt bevezetett jogrend, nem kételkedik Zelenszkij magas népszerűségében. A emberek jelentős része azonban már egymásnak is el meri mondani, hogy csalódott az elnök politikájában” – írja a lap.

Más a helyzet viszont a közvélemény-kutatásokkal. Ukrajnában köztudott, hogy bárki vásárolhat magának olyan felmérést, amilyet csak szeretne. Feltéve, ha meg tudja fizetni. Ez azonban más lapra tartozik. A baj ott kezdődik, ha már az egyszerű felmérésekre sem mernek válaszolni az emberek, bizonyos retorzióktól tartva. Egy háborús országban pedig csak nagyon kevesen merik kimondani az igazat az ország vezetőiről, még ha a felmérés névtelenül zajlik, akkor is.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet friss felmérése szerint az ukrán állampolgárok körében az ukrán elnök népszerűsége csak az elmúlt két hónapban nyolc százalékkal csökkent. Továbbá, február és szeptember között tizenhat százalékos volt a visszaesés azok körében, akik feltétel nélkül támogatják őt. Ha lehet nekik hinni, akkor jelenleg 82 százalékon áll az elnök népszerűsége, bár ezt lehetne vitatni.

Egy másik nemzetközi kutatás szerint, amit a Nemzetközi Republikánus Intézet végzett az USAID finanszírozásával, az ukránok mindössze 42 százaléka támogatja határozottan, 40 százalékuk pedig csak valamennyire Zelenszkijt. Ez az arány áprilisban még 58 százalék és 38 százalék volt. Szemmel látható tehát a csökkenés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató