2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Észtországban már élelmiszerkártyát osztanak a szegényeknek

Észtország élelmiszer-kártyákat vezetett be a rászorulók számára, mivel az ország célja, hogy csökkentse az élelmiszerbankok és a szociális munkások elképesztő túlterheltségét. A lépést az észt szociális minisztérium hétfőn jelentette be.



A minisztérium szerint a kártyákat október 30-tól osztják ki, és a korábbi élelmiszersegélycsomag-rendszer helyébe lépnek. A kártyák segítségével a jelenleg élelmiszersegély-programokra szoruló közel 30 ezer ember élelmiszert vásárolhat majd a kijelölt Rimi kiskereskedelmi üzleteiben országszerte.

Az új rendszerben minden jogosult család egy kártyát kap, és minden személy 30 eurót (kb. 11 500 forintot) kap negyedévente. A pénzt az adott időszakon belül kell felhasználni, és a fennmaradó összeget nem lehet átvinni a következő negyedévre. A kártyát csak élelmiszer és alapvető szükségleti cikkek vásárlására lehet felhasználni, dohánytermékek vagy alkohol vásárlására nem jogosít.

Az élelmiszerkártya-rendszert eredetileg januárban jelentették be, és áprilisban három városban, köztük a fővárosban, Tallinnban is tesztüzemben működött. Az új rendszert az élelmiszersegély-csomagrendszer helyett hozták létre, amelynek keretében a szegényeknek élelmiszereket osztottak ki a boltokban eladatlan élelmiszereket összegyűjtő élelmiszerbankokon és egyéni adományokon keresztül. Ezeket aztán szociális munkásoknak és jótékonysági szervezeteknek adták át, amelyek szétosztották az élelmiszereket a rászorulók között.

Ez a rendszer azonban megterhelte az élelmiszerbankokat, és fenntartása jelentős forrásokat igényelt. Emellett nem volt hatékony, mivel az emberek gyakran olyan termékeket kaptak, amelyeket nem akartak vagy amelyekre nem volt szükségük. Tea Varakku, a Szociális Minisztérium vezetője kijelentette, hogy az új kártyarendszer hatékony megoldásnak bizonyult a problémára, és ragaszkodott ahhoz, hogy Európa-szerte alkalmazzák.

Az új élelmiszerkártya-rendszer bevezetésére akkor kerül sor, amikor Észtország gazdasága tovább hanyatlik, és a GDP már a hatodik egymást követő negyedévben csökken. A harmadik negyedévben 2023-ban 2,5%-kal csökkent a tavalyi évhez képest.

Emellett az országot az ukrán menekültek beáramlása is megterhelte, akiknek többsége továbbra is munkanélküli a gazdasági minisztérium szerint. A Foresight Center agytröszt jelentése szerint akár 27 ezer ukrán is megpróbált belépni az észt munkaerőpiacra, kétharmaduk azonban továbbra is munkanélküli.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató