2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Fico: Készek vagyunk reagálni bármilyen illegális migrációs hullámra

Rajkánál már ma éjszaka fokozott ellenőrzés veszi kezdetét az illegális migránsok elriasztása érdekében.

Szlovákia kész reagálni bármilyen illegális migrációs hullámra. Ezt hivatott demonstrálni a Magyarországgal közös határ védelmének fokozását célzó éjszakai akció – közölte hétfőn este Robert Fico (Smer-SD) szlovák kormányfő a Dunacsún-Rajka határátkelőn.  

Fico bejelentette, hogy kész minden rendelkezésre álló erőt bevetni, beleértve a rendőrséget és a hadsereget is.

„Tartunk attól, hogy rövid időn belül jelentősen romolhat a migrációs helyzet”  

mondta Fico, majd kritizálta az előző kormány hozzáállását a helyzet rendezésében. A kormányfő szerint 2023-ban több mint 46 ezer illegális migráns lépte át a szlovák határt.  

Fico szerint az összes határátkelő, amelyeken illegális migránsok haladtak át, rendőri járőrözéssel ellenőrzöttek.

„Amint a Magyarországgal folytatott hírszerzési kommunikáció alapján megtudjuk, hogy nagyobb számú illegális migráns átlépésére került sor és Magyarországon keresztül a Szlovák Köztársaság területéhez közelednek, képesek vagyunk ésszerű időn egyformán szétosztani erőinket a teljes zöldhatár mentén”   közölte Fico azzal, hogy minden illegális migránst, aki megpróbálja átlépni a szlovák határt, őrizetbe vesznek.  

„Ez az akció világos jelzésként szolgál, amelyet minden illegális migránsnak, de főleg az embercsempészeknek küldünk, hogy megértsék, az új kormánnyal az illegális migrációhoz való új hozzáállás is érkezik”  

tette hozzá Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.  

Azokon a helyeken, ahol a leggyakrabban kerül sor az ún. zöldhatár átlépésére, speciális technikát helyeztek el, amelyet Szlovákia Csehországtól is kölcsönzött. Ezen felül rendelkezésre állnak még drónok, kutyák, napközben pedig lovasrendőröket is bevetnek.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató