2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Szijjártó: Máshol nem létező technológia érkezik a debreceni BMW-gyárba

A külügyminiszter hétfői bejelentése szerint “zavarbaejtően modern technológia” érkezik a debreceni BMW-gyárba, azaz bevezetik a kizárólag elektromos platformú gyártást.



Szijjártó Péter bejelentése szerint a beruházáshoz kapcsolódóan 25 milliárd forintot biztosítanak a Debreceni Egyetem számára, amit a műszaki-mérnöki kar kapacitásának bővítésére és egy új járműtechnikai kutatóintézet létrehozására fordítanak majd.

“Az, hogy az autóipar elektromos lesz, az eldőlt” - fogalmazott a külgazdasági- és külügyminiszter, aki ezt részben politikai döntésekkel magyarázta, majd hozzátette: zöld célok is állnak a háttérben. Szijjártó Péter úgy látja, ha a közúti közlekedést nem helyezzük elektromos alapokra, akkor teljesen felesleges máshogy küzdeni a klímaváltozással szemben. 

A külügyminiszter a beruházás kapcsán arra számít: az új, kelet-európai modern autóipari központnak köszönhetően növekedni fog az ország versenyképessége.
"Az pedig, hogy a BMW választása Debrecenre esett, a magyar emberekbe és munkavállalókba vetett legmagasabb fokú bizalom kifejeződése" - fogalmazott.

Szijjártó megjegyezte, tavaly Magyarország “áttörte az üvegplafont” a szektorban, ekkor sikerült ugyanis először átlépni a tízezer milliárd forintos termelési eredményt. A tendencia pedig úgy tűnik, kitart: a külügyminiszter elmondása szerint 2023 első nyolc hónapjában ismét 20 százalékos volt a növekedés a rekordévhez képest.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató