2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Zelenszkij úgy érzi, hogy a nyugati szövetségesek elárulták - Time

A Time magazin nagy terjedelmű cikket közölt Volodimir Zelenszkij és környezetének képviselőinek kommentárjaival az ukrajnai háborúról és annak további kilátásairól. A cikk "Senki sem hisz annyira Ukrajna győzelmében, mint én" címmel jelent meg.



Az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Telegram-csatornáján kezdetben az anyag elolvasását ajánlotta, de aztán a bejegyzést törölték.

A cikk szerint Zelenszkij "dühös" volt az amerikai útja után, amelyet a korrupció elleni harcra való felhívások és annak jelei követtek, hogy a Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba - írta a Time az elnök környezetében lévő forrásaira hivatkozva.

A kiadvány azt írja, hogy Zelenszkij elvesztette "szokásos csillogó optimizmusát, humorérzékét és azt a hajlamát, hogy viccekkel élénkítse fel a haditerv megbeszéléseket".

"Most bejön, megkapja a híreket, parancsokat osztogat és távozik" - mondja a csapatának egyik régi tagja.

Az elnök környezetének egy másik képviselője szerint Zelenszkij leginkább nyugati szövetségeseitől érzi magát elárulva. Ők hagyták őt a háború megnyeréséhez szükséges eszközök nélkül.

Ezzel együtt Zelenszkij elszántan folytatja a harcot, és "az Ukrajna Oroszország feletti végső győzelmébe vetett hite olyan formát öltött, hogy néhány tanácsadóját aggasztja", "megingathatatlanná" vált, és "a messianizmussal határos". 

"Becsapja magát. Nincsenek lehetőségeink. Nem győzünk. De próbálja meg ezt elmondani neki"

- mondta Zelenszkij egyik legközelebbi tanácsadója csalódottan a kiadványnak. 



Mostanra a tűzszünet kérdése tabutéma maradt az elnök csapatában.

"Számunkra ez azt jelentené, hogy nyitva hagynánk ezt a sebet a következő generációk számára. Talán ez megnyugtat néhány embert az országon belül és kívül, legalábbis azokat, akik mindenáron végig akarják csinálni. De számomra ez probléma, mert marad ez a robbanóerő. Csak késleltetni fogjuk a detonációját" - idézi a lap Zelenszkijt.

Az elnök szerint a nyugati szövetségesek indoktrinálása, hogy higgyenek Ukrajna lehetséges győzelmében, "minden erőt és energiát elvesz".

Zelenszkij hivatala úgy véli továbbá, hogy az esetleges téli áramszünetek a lakosság elégedetlenségét fogják kiváltani a hatóságok munkájával szemben.

"Tavaly az emberek az oroszokat hibáztatták. Ezúttal minket fognak vádolni azzal, hogy nem tettünk eleget a felkészülésért"

- mondta a kiadvány beszélgetőpartnere.

A Time forrásai szerint télen jelentős változásokra kell számítani Ukrajna katonai stratégiájában, és komoly átszervezésekre az elnöki csapatban.

Legalább egy minisztert elbocsátanak, valamint az ellentámadásért felelős személyt, hogy őt tegyék felelőssé Ukrajna lassú előrehaladásáért a fronton.

"Nem haladunk előre"

- mondja Zelenszkij egyik közeli segítője.

Elmondta, hogy egyes parancsnokok a frontvonalakon elkezdték visszautasítani a támadási parancsokat, még akkor is, ha azok közvetlenül az Elnöki Hivataltól érkeztek.

"Ők csak a lövészárkokban akarnak ülni és tartani a védelmet. De így nem nyerhetjük meg a háborút" - mondta a lapnak egy forrás.

Konkrétan október elején az ország politikai vezetése a Donyecki területen lévő Horlivka felszabadítására irányuló hadműveletet követelt.

A válasz a hadsereg részéről egy kérdés formájában érkezett: mivel? 

"Nincsenek emberek, nincsenek fegyverek. Hol vannak a fegyverek? Hol van a tüzérség? Hol vannak az újoncok?"

- írta válaszul a tiszt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató