2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Macron: Jövőre a francia alkotmányba kerül az abortuszhoz való jog

Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett arra, hogy 2024-re alkotmányba foglalják a nők abortuszhoz való jogát – írta meg a Guardian.



Ahhoz, hogy az abortusz a francia alkotmányba kerülhessen, vagy egy népszavazásra, vagy a francia parlamenti szavaztok háromötödére van szükség, a felső- és alsóházban egyaránt. Macronék az utóbbi utat választják, az alsóházban már tavaly megszavaztak egy határozatot, amelyben az abortusz törvényességét garantálják, majd februárban a szenátus is elfogadta azt a jobboldali pártok ellenkezése mellett.

Macron már egy, a nemzetközi nőnapon írt tweetjében is említette, hogy alkotmányba fogja foglalni az abortuszhoz való jogot, miután a nők univerzális jogai szerinte sérültek 2022-ben, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét egy 1973-as döntésének felülbírálásával.

Egy 2022-es reprezentatív felmérés szerint Franciaországban az emberek 81 százaléka szerette volna, hogy az abortuszhoz való jogot az alkotmányban is rögzítsék. 

Franciaországban 1975-ben legalizálták az abortuszt, a későbbi években pedig törvényekkel probáltak javítani annak feltételein, ennek védelmét szeretné Macron jövőre az alkotmánnyal biztosítani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató