2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Jemen bejelentette: háborúban áll Izraellel

A húszi miniszterelnök szerint az „ellenállás tengelye” összehangolja műveleteit „a cionista ellenség” ellen.

A jemeni húszi lázadók azt állították kedden, hogy Izrael ellen irányított drónokat indítottak válaszul a Hamász ellen indított háborúra – írta meg a Times of Israelre hivatkozva a mandiner.hu.

Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy „ellenséges” repülő eszközt észlelt a vörös-tengeri üdülőváros, Eilat közelében, ahol megszólaltak a figyelmeztető szirénák.  

Az AFP francia hírügynökség kérdésére az incidensről a húszi kormány miniszterelnöke, Abdel Aziz bin Habtur azt mondta, hogy „ezek a drónok Jemenhez tartoznak”. A húszik, akik 2014-ben átvették az ellenőrzést a jemeni főváros, Szanaa felett, az Izraellel szembeni „ellenállás tengelyének” tagjai, és „szavakkal és drónokkal” fognak harcolni – tette hozzá. Az izraeli hadsereg szerint az incidens nem jelentett veszélyt vagy kockázatot civilekre. 

A jemeni lázadókat, akiket a Hamász palesztin szervezethez hasonlóan Irán támogat, Izrael azzal vádolja, hogy ők állnak a szombaton az Izraellel határos egyiptomi Sinai-félszigeten lezuhant drónok mögött, amelyek hat embert megsebesítettek. Az „ellenállás tengelye”, amely „Teherántól Bagdadon, Szanaán, Damaszkuszon és Bejrúton át Palesztináig húzódik”, összehangolja műveleteit „a cionista ellenség” ellen – mondta a húszi miniszterelnök.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője október 19-én arról számolt be, hogy egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren több rakétát és drónt lőtt le, amelyek izraeli célpontok felé tarthattak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató