2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

A háború holtpontra jutott, ha évekre elhúzódik, az kimerítheti az ukrán államot

Öt hónap alatt Ukrajna mindössze tizenhét kilométert tudott előrehaladni az ellentámadásban, előtte Oroszország tíz hónapig harcolt a keleti Bahmutnál, „hogy elfoglaljon egy hatszor hat kilométeres várost.

Akárcsak az első világháborúban, most is elértük azt a technológiai szintet, amely patthelyzetbe sodor minket” – mondta az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij tábornok az Economistnak adott interjúban. A tábornok, aki először adott átfogó értékelést a hadjáratról, azt mondta, hogy a holtpontról való kilábaláshoz hatalmas technológiai ugrás kellene, és hogy „valószínűleg nem lesz mély és szép áttörés”.

Az Economist szerint az ellentámadás (lassú) menete aláásta a nyugati reményeket, hogy Ukrajna tárgyalásra kényszerítheti Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Aláásta Zaluzsnij tábornok azon feltételezését is, hogy az orosz csapatok kivéreztetésével megállíthatja Oroszországot.

„Ez volt az én hibám. Oroszország legalább 150 ezer halottat vesztett. Bármely más országban ilyen veszteségek megállították volna a háborút”. De nem Oroszországban, ahol az élet olcsó, és ahol Putyin elnök számára a két világháború lehet a hivatkozási alap, amelyekben Oroszország több tízmillió embert veszített.

Úgy számoltak, hogy egy ukrán színvonalú hadseregnek tudnia kell napi 30 kilométeres sebességgel haladni az orosz vonalakat áttörve. „Ha megnézzük a NATO tankönyveit és a matematikát, négy hónapnak elegendőnek kellett volna lennie ahhoz, hogy elérjük a Krímet, harcoljunk a Krímben, visszatérjünk a Krímből, és újra be- és kijussunk”. Ehelyett végig kellett nézni, hogy csapatai aknamezőkben rekednek Bahmut megközelítésekor, és a nyugatról szállított felszerelést az orosz tüzérség és drónok pusztítják. Ugyanez a történet játszódott le az offenzíva déli fő irányvonalán, ahol a tapasztalatlan dandárok azonnal bajba kerültek, írja a lap. 

„Egyszerűen az a helyzet, hogy mi mindent látunk, amit az ellenség csinál, és ők is mindent látnak, amit mi csinálunk. Ahhoz, hogy ezt a patthelyzetet feloldjuk, valami új kell, mint a puskapor, amit a kínaiak találtak fel, és amivel még mindig egymást öljük”.

Szerinte a Nyugat túl óvatosan szállítja Ukrajnának a legújabb technológiát és az erősebb fegyvereket. „Joe Biden amerikai elnök az orosz invázió kezdetén célokat tűzött ki: biztosítani, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget, és Amerika ne kerüljön konfrontációba Oroszországgal. Ez azt jelenti, hogy a Nyugat által szállított fegyverek elegendőek voltak ahhoz, hogy Ukrajnát fenntartsák a háborúban, de nem elégségesek ahhoz, hogy győzni tudjon” – írja a lap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató