2023. november 30. - Andor, András
EUR : 376.37
USD : 346.82
Időjárás ikon10°

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

Már elkezdődtek a találgatások, hogy ki veszi át Ursula von der Leyen helyét az Európai Bizottság elnökeként. Az európai szocialisták és Manfred Weber Európai Néppártja nagyon bízik abban, hogy jövőre többséget szereznek az Európai Unió kormányzásához.

És bár az esetleges vezetők között ott szerepel Von der Leyen neve is, vajmi kevés az esély, hogy ő folytathassa, hiszen egyre többen tartják úgy, hogy ő az Európai Bizottság eddigi legrosszabb vezetője − írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ursula von der Leyen volt német védelmi miniszter is, ahol bizonyította hozzá nem értését és azt, hogy nem vezetésre termett.

Egyes német lapok abban az időben csak fantázia nélküli, engedelmes baloldali ifjúsági aktivistának nevezték, aki csak végrehajtotta Berlin utasításait.

A bizottság vezetőjének személye nem dőlt el, hiszen még Manfred Weber sem adta fel ezen ambícióit.

Mindeközben az évek során rengeteg példát kaphattunk arról, hogy Von der Leyen mennyire alkalmatlan.

Talán a koronavírus-járvány idején a vakcinák közös beszerzése volt a leglátványosabb, ami igazi katasztrófába illő cselekedet volt. A bizottságban uralkodó teljes alkalmatlanságot pedig az mutatta meg igazán, amikor Olaf Scholz állítólag ököllel az asztalra csapott egy német kabinetülésen, és azt kiabálta, hogy ez a legjobb reklám a brexitnek. Az EU ugyanis jóval később vásárolta meg az oltóanyagot, mint az összes nyugati ország és Izrael.

Külön kérdés Von der Leyen bűnrészessége, a levelezése és a háttéralku a Pfizerrel, amelynek egyik cégét nem más vezeti, mint Von der Leyen házastársa. Bár a tárgyalásokkal kapcsolatos levelezés „véletlenül” eltűnt Von der Leyen elektronikus eszközeiről, még ma sem tudta lemosni magáról a botrányt. Hasonló esetek egyébként korábban is megtörténtek már vele, amikor a német védelmi minisztérium vezetőjeként tanácsadói szerződéseket kötött a McKinsey-vel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató