2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Ismét meghosszabbította Pozsony az ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon

Ismét meghosszabbította Szlovákia az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon, a hosszabbítás ezúttal húsz napra szól, vagyis november 23-ig lesz érvényben – erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva, ezt később november 3-ig meghosszabbították. Akkor az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be szlovák határaikon.

A második hosszabbításról szóló mostani szlovák döntés ugyancsak a hasonló lengyel és a cseh intézkedést követi, Csehország szerdán, Lengyelország pedig csütörtökön jelentette be, hogy meghosszabbítja az ellenőrzéseket szlovák határon.

A határellenőrzés célja a pozsonyi kormány közlése szerint a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezhessen az országba, s az ellenőrzéseket is ugyanúgy, a határ teljes hosszán valósítják majd meg.

Abban az esetben, ha nem kerülne sor a belső határok ellenőrzésének megújítására, folytatódna az illegális bevándorlók beáramlása a területünkre, ami meghosszabbítaná a közbiztonság veszélyeztetettségét – írta a javaslatot előterjesztő szlovák belügyi tárca az indoklásban, amelyből a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett. A szlovák hivatalos szervek adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma az idén már elérte a 46 ezret, míg tavaly az egész év folyamán 5 ezer volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató