2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Magyarországon gyakorlatoznak a NATO-erők novemberben

A Magyar Honvédség „Adaptive Hussars 23” elnevezéssel, a NATO-erők részvételével többnemzeti országos hadgyakorlatot tart 2023 novemberében, amelyen az ország védelmi képességeit tesztelik – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A tárcavezető úgy folytatta: a következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közti együttműködést.

A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát.

A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit egy jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, Böröndi Gábor vezérezredessel közösen, „Adaptive Hussars 23” néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendeltünk el – hangsúlyozta a miniszter.

A nemzetközi gyakorlat során az ország számos helyszínén, 2023. november 2. és 26. között a fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani. A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják.
A honvédelmi tárca kéri az érintett útvonalon közlekedőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek. A hadgyakorlat aktuális folyamatáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatni fogja a lakosságot. A hadgyakorlattal járó esetleges közlekedési és egyéb kellemetlenségekért a lakosság megértését és türelmét köszönik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató