2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

A készpénzhasználat alkotmányos védelmét indítványozta a Mi Hazánk

A készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményezte a Mi Hazánk egy benyújtott Alaptörvény-módosításban, Szlovákia és Ausztria alkotmánymódosítását követve.

Alapvető szabadságjognak tekintjük a készpénzes fizetést, ezért az annak betiltását célzó kormányzati és jegybanki lépéseknek gátat szabnánk. Támogatjuk a digitális fizetési lehetőségeket, de csak mint opciót - mondta el sajtótájékoztatóján Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője és alelnöke.

Toroczkai László áprilisi felszólalására válaszul Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár beismerte:

„valóban cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása”.

Pedig ez a kormányprogramban nem szerepelt, választási programjuk pedig nem is volt. Ez így semmiképp sem korrekt. A készpénzhasználat alkotmányos jog kellene legyen a Mi Hazánk Mozgalom szerint - mutatott rá Novák.

Hozzátette: a készpénz már többször felmerült betiltásával újabb "összeesküvés-elmélet" válhat valóra, jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkozik leginkább az új világrendnek ezzel a fejlesztésével, a digitális pénzzel. A Covid-diktatúra alatt már tettek lépéseket a totális megfigyelés felé, most pedig a még szabadságjognak tekinthető készpénzhasználat betiltásával egy gombnyomással el is vehetnék a pénzét bárkinek.

A készpénz két további előnye az alkalmazhatósága áramkimaradás vagy számítógépes támadás esetén. A korrupció visszaszorítása álságos érv,

hiszen az igazán komoly visszaélések nem forintban, hanem dollárban vagy euróban folyhatnának ezután is a politikusbűnözők legnagyobb örömére, ahogy a törvényesített formájú gazdasági bűnözésnek is számtalan formáját látjuk, közbeszerzési eljárások keretében is

- sorolta.

Szlovákiában már alkotmányba foglalták a készpénzfizetés jogát, és Ausztriában is folyamatban van, a Mi Hazánk szerint Magyarországon is lépni kéne. A párt szerint legfeljebb az elinflálódott ötforintosok kivezetése fogadható el, amit egyúttal szorgamazunk, miután az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként. Az MNB 15 éve vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket, akkor ez a nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. Az EU-ben rekordnak számító magyar inflációs mutatók miatt sajnos indokolt az 5 forintosok kivezetése is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató