2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Botrány Németországban: 700.000 bizalmas e-mailt tartalmazó laptopok tűntek el

Újabb fejelmények vannak az ún. Cum-Ex-ügyben. Egy SPD-s politikus, Scholz párttársa, aki valójában egy felderítő főtiszt, állítólag két laptopot rejtett el bizonyítékokkal - írja a Focus.

Mi az a Cum-Ex-botrány?

A Cum-Ex-botrány időről időre felbukkan a német újságokban.

Miről van szó?

2018-ban a Correctiv nevű német oknyomozó szervezet több más európai médiummal közösen nyilvánosságra hozott egy leleplező anyagot az európai kontinens számos országában működő Cum-Ex adócsalási sémáról. A trükközés alapja az volt, hogy a tőzsdei vállalatok kibocsátanak osztalékfizető és osztalékot nem fizető részvényeket is – előbbieket cumnak, utóbbiakat exnek nevezik. Osztalékfizetés évente általában egyszer szokott történni, az ily módon szerzett jövedelem pedig adóköteles. A Cum-Ex-botrány érintettjei lényegében azt csinálták éveken keresztül, hogy

osztalékfizetés környékén vadul kereskedni kezdtek a cum- és ex-részvényekkel, méghozzá úgy, hogy a folyamat végén vissza tudják igényelni az államtól a tőkejövedelem utáni adót.

Az igazán fineszesek egy évben akár kétszer is megcsinálták ezt, sőt, a legravaszabbak úgy is vissza tudták igényelni az adójukat, hogy egyébként be sem fizették azt.

Az Olaf Scholz kancellárbotrányát feldolgozó Cum-Ex bizottságban botrány kerekedett: az egyik az SPD által kinevezett főnyomozó két laptopot rejtett el több mint 700.000 érzékeny e-maillel. Ezt korábban egy hamburgi széfből lopta el. Az ellenzék részéről kritika érte.

Az SPD vezető hírszerzője bizalmas e-maileket tartalmazó laptopokat vitt el a széfből

A nyomozóbizottság széfjéből állítólag két laptop tűnt el, több százezer e-maillel. Úgy tűnik, ebben kiemelt szerepe van az SPD főnyomozójának.

Az úgynevezett Cum-ex-ügyet vizsgáló hamburgi vizsgálóbizottságból eltűnt két laptop, amelyeken több mint 700 000 e-mail volt.

A "Stern" és a "Westfälische Allgemeine Zeitung" (WAZ) információi szerint az SPD által kinevezett főnyomozó, Steffen Jänicke állítólag kivette a kényes bizonyítékokat a vizsgálóbizottság biztonsági szobájában lévő széfből és elrejtette azokat. 

Az eltűnt e-mailek között vannak Olaf Scholz irodavezetőjének, Jeanette Schwambergernek, Hamburg első polgármesterének, Peter Tschentschernek és más vezető tisztségviselőknek a postafiókjai is.

A vizsgálóbizottság parlamenti képviselői azt remélték, hogy a bizonyítékok új betekintést nyújtanak Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellárnak az M.M. Warburg hamburgi magánbank cum-ex-ügyben játszott szerepéről.

Hónapokig tartó huzavona után az észak-rajna-vesztfáliai igazságügyi minisztérium október elején Hamburgba szállította azokat a laptopokat, amelyeken a cum-ex-vizsgálat keretében lefoglalt e-mailek voltak.

"Nem tudjuk, hol vannak a készülékek, és hogy biztonságban vannak-e..." - bírálta az incidenst Richard Seelmaecker, a hamburgi vizsgálóbizottság CDU-s elnöke. A "Stern" és a "WAZ" kutatása szerint Jänicke kivette a laptopokat a bizottság szigorúan őrzött irattárában lévő széfből. Nem világos, hogy Jänicke hová vitte a laptopokat - írja Focus.

Az SPD-s hírszerző továbbra is hallgat a vádakról - az ellenzéket "nagyon meglepte" az eset

A kérdés az, hogy megsértette-e a bizottság titoktartási szabályzatát, amely kimondja: "Az iratokat és egyéb dokumentumokat az adott épületben dolgozó munkatársak által meghatározott irattárakban és olvasótermekben kell tartani". Az sem világos, hogy miért vette ki a laptopokat a széfből - ahhoz egyébként is csak a munkacsoport kiválasztott tagjai férhetnek hozzá.

"Rendkívül meglepett bennünket az érzékeny adatok ilyen kezelése" - mondta Norbert Hackbusch, a baloldali párt elnöke. Mathias Petersen (SPD) bizottsági elnök kérdésre azt állította, hogy a laptopokat "a munkacsoportban tartották a titoktartási előírásoknak megfelelően".

Jänicke nem reagált a megkeresésekre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató