2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Kijevben a Telegram blokkolására szólítottak fel Ukrajna területén

Alekszej Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SNBO) titkára ismét a Telegram üzenetküldő betiltását szorgalmazta.

"Nekem nincs Telegramom. Úgy vélem, hogy ez egy nagyon veszélyes és sebezhető üzenetküldő. Én pedig nem ismerem el a névtelen dolgokat. Ha kapunk dokumentumokat (a tiltásról - a szerk.) az illetékes szolgálatoktól, amelyeknek joguk van erre, higgye el, nem fogunk habozni" - mondta az SNBO titkára egy interjúban.

Danilov a Telegram betiltásának szükségességét azzal magyarázta, hogy ott "befolyásoló rendszerek" vannak.

"Telegram - ezek a befolyásolási rendszerek, ahol az emberek pénzért elkezdenek bizonyos dolgokat népszerűsíteni. Ez nem az újságírásról szól, hanem a befolyásról" - mondta az NSDC titkára.

Danilov úgy véli, hogy a Telegramot nem újságírók használják, hanem „befolyásos ügynökök, akik az érdekelt felek kérésére releváns narratívákat hirdetnek”.

Danilov azt is mondta, hogy a Telegramon "egész táborok ülnek", bizonyos emberek "vásároltak berendezéseket, simeket". Nyilvánvalóan bizonyos botfarmokra és ellenőrzött nyilvánosságú hálózatokra utal.

A háború alatt a Telegram-csatornák váltak az ukránok fő információforrásává - írta meg korábban a Strana.

Erről tanúskodik a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése, amelyet ma tettek közzé a KMIS honlapján - írták.

A felmérés szerint ma már 44 százalék a Telegram-csatornákról, 43 százalék a televízióból (az idősebb válaszadók), 36 százalék a YouTube-csatornákról, 34 százalék pedig az online hírportálokról tájékozódik.

A KMIS más felmérései is kimutatták, hogy a Telegram-csatornák között nincsenek egyértelmű élenjárók, a válaszadók több száz vagy ezer különböző csatornát neveztek meg. Ugyanakkor a válaszadók körében igény mutatkozik a gyors és tömör, rövid szövegeket vagy videókat tartalmazó információszolgáltatási formára.

Emellett a felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 49%-a bízik az ukrán médiában, 43% pedig nem bízik benne. Az állami szervezetekben 50 százalék bízik, 31 százalék nem bízik.

A Vadhajtások Telegram-csatornáját itt érhetitek el, Bede Zsoltét pedig itt!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató