2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Kína riadókészültséget rendelt el az amerikai és kanadai hajók miatt

A Tajvan körül növekvő nemzetközi feszültség új szintre lépett.

Kína közölte, hogy csapatai „folyamatosan magas készültségben” vannak miután az Egyesült Államok és Kanada hadihajói áthaladtak a Tajvan-szoroson – írta meg a The Defense Post.

Ez volt második közös áthaladásuk két hónapon belül. Az USS Rafael Peralta, egy Arleigh Burke-osztályú romboló, és a kanadai Királyi Haditengerészet Halifax-osztályú fregattja, az HMCS Ottawa „rutinszerű” áthaladást hajtott végre a szoroson

- jelentette az Egyesült Államok Haditengerészetének közleménye.

Az együttes színhelyen állomásozó csapatok folyamatosan magas készültségben vannak, és határozottan védelmezik a nemzeti szuverenitást és biztonságot, valamint a régió békéjét és stabilitását
– mondta Shi Yi ezredes, a Kína Keleti Színhely Parancsnokságának szóvivője egy közleményében.

Shi az utolsó áthaladást provokatív hangulatkeltésnek nevezte, hozzátette, hogy kínai haditengerészeti és légierő „nyomon követték az egész útvonalat”. A hajók áthaladása azután történt, hogy korábban szeptember 9-én két másik amerikai és kanadai hadihajó áthaladt a keskeny szoroson, amely Tajvant és Kína szárazföldjét választja el egymástól.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei megnövelték a hadihajók szabad áthaladását mind a Tajvan-szoroson, mind a vitatott Dél-kínai-tengeren, hogy megerősítsék, mindkettő nemzetközi területet, ez pedig Kínát felháborította. A Hetedik Flotta közleményében kijelentette, hogy az áthaladás a nemzetközi jogszabályoknak megfelelő módon történt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató