2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Politico: Egy orosz rendelhette meg a Dávid-csillagok felfirkálását Franciaországban

Legalábbis Párizs tizedik kerületében. A legtöbb Dávid-csillagot a tizennegyedik kerületben festették fel.

Franciaországban az október 7-i Hamász-támadás óta megugrott a Dávid-csillagot ábrázoló graffitik száma. A napokban két moldovai állampolgárt tartóztattak le Párizsban, akik bevallották, hogy egy ismeretlen személy utasítására festettek Dávid-csillagot egy falra a város tizedik kerületében.

A párizsi ügyészség szerint „egy orosz személy” állhat a falfirkák megrendelése mögött

– írta meg a Politico.

A gyanúsítottakat „tulajdon elleni rongálás” miatt tartóztatták le, amit „faji, vallási vagy etnikai hovatartozás” alapján követettek el. Egy helyi lakos látta a 33 éves férfit és 29 éves nőt, amit a falakra kék Dávid-csillagot festenek. A csillagokat még aznap eltávolították. Az ügyészség hozzátette, hogy a pár elleni jogi eljárást indítottak és akár kitoloncolás is várhat rájuk, mivel engedély nélkül tartózkodtak az országban.

Semmi sem igazolja a gyűlöletet és erőszakot. Az országunk kötelessége ennek elleni harcot vívni. A köztársaság kötelessége megvédeni minden francia zsidót

– hangsúlyozta a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne.

A héten a párizsi ügyészség arról tájékoztatott, hogy mintegy 60 Dávid-csillagot festettek falakra a város 14. kerületében, és egyből nyomozás indult az ügyben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató