2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Botrány az EU-csúcson: A horvát miniszter megpróbálta megcsókolni a német külügyminisztert (Videó)

Gordan Grlic-Radman horvát külügyminisztert “erőszakossággal” és a diplomáciai protokoll ismeretének hiányával vádolták, miután kínos módon megpróbálta megcsókolni német kolléganőjét, Annalena Baerbockot.

Az incidens, amelynek felvételei a közösségi médiában terjedtek el, egy csütörtöki berlini uniós miniszteri találkozó résztvevőinek csoportképén történt.

A kamerák rögzítették, amint a 65 éves Grlic-Radman kézen ragadta a 42 éves Baerbockot, majd láthatóan megpróbálta megcsókolni, a német miniszter azonban elhúzódott és elkerülte az ajkait.

A Bild című német bulvárlap a horvát miniszter által Baerbock ellen intézett “csókolózási támadásnak” nevezte a jelenetet. A lap szerint Baerbock “villámgyorsan elfordult”, hogy ne csókolja meg.

A Bild azt állította, hogy a kínos helyzet azért alakult ki, mert Grlic-Radman elkésett a fotózásról, és azután érkezett, hogy a többi miniszter már puszilkodtak. Baerbock csapatának tagjai azt mondták a lapnak, hogy ami történt, az csak “egy ügyetlen kísérlet volt arra, hogy gyorsan köszöntsék egymást”.

A sikertelen csók nagy felháborodást váltott ki Horvátországban, az ország egyik vezető lap, a Jutarnji List “Szégyen” címszóval számolt be róla, és ragaszkodott ahhoz, hogy Grlic-Radman kérjen bocsánatot a német politikustól.

Rada Boric horvát nőjogi aktivista a lapnak azt mondta, hogy Grlic-Radman viselkedése “rendkívül helytelen” volt, és hogy Baerbockot egyértelműen “meglepte ez az intimitás”.

“A nők erőszakos megcsókolását is erőszaknak nevezik, nem igaz?”

– írta Jadranka Kosor volt horvát miniszterelnök az X-en (korábban Twitter).

Ivana Kekin, a horvát parlament nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó bizottságának tagja pedig azt közölte, hogy az ország külügyminisztere “ismét megmutatta, hogy hiányzik belőle a diplomáciai készség, a protokoll ismerete és az alapvető etikett”.

A visszhangra reagálva Grlic-Radman azt mondta, hogy “ha valaki valami rosszat látott ebben, akkor elnézést kérek”. Mindazonáltal ragaszkodott ahhoz, hogy a csók nem volt nagy ügy, és kifejtette, hogy “mi mindig melegen üdvözöljük egymást. Ez egy meleg emberi közeledés egy kollégához”.

A múlt héten a labdarúgást irányító FIFA három évre felfüggesztette a sportágból Luis Rubiales, a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség (RFEF) korábbi elnökét, amiért augusztusban, a női világbajnokságon elért spanyol győzelem ünneplése közben szájon csókolt egy női játékost. Rubiales, aki ellen szexuális zaklatás miatt indult eljárás, és az eset miatt le kellett mondania a spanyol labdarúgás vezetői posztjáról, azt állítja, hogy a csók kölcsönös megegyezésen alapult.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató