2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Guineában fegyveresek kiszabadították a börtönből a junta egykori vezetőjét

Fegyveresek megrohamozták szombaton hajnalban a nyugat-afrikai Guinea fővárosának legnagyobb börtönét, és kiszabadították az ott raboskodó Moussa Dadis Camarát, a helyi junta egykori vezetőjét – közölte az igazságügyi miniszter, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy lezárták az ország határait.

Az akció során heves tűzharc bontakozott ki a börtönnél. A fegyveresek Camarán kívül még két embert kiszabadítottak, akik szintén egy 2009-es tüntetés brutális vérbe fojtása kapcsán voltak őrizetben. Charles Alphonse Wright igazságügyi miniszter a helyi rádióban azt mondta, meg fogják találni a szökevényeket, és megbüntetik a felelősöket.


 
Moussa Dadis Camara 2008-ban került hatalomra Guineában egy katonai államcsínyt követően. Az országot 2010-ig irányította a junta élén, majd 2021-ig külföldi száműzetésben élt. Tavaly szeptemberben vették őrizetbe és állították bíróság elé a 2009-ben a főváros, Conakry stadionjában elkövetett mészárlás miatt, amelynek során a katonák vérbe fojtottak egy polgári tüntetést, és 157 embert megöltek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató