2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

A horvát tengerpart több városát is elöntötte a tenger a Ciarán szélvihar miatt

A Ciarán szélvihar miatt Dalmáciánál és Isztriánál is megemelkedett a tengerszint, és több várost is elöntött a víz – írta meg a Jutarnji List horvát napilap.

- Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken.
- Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott.
- A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott.

Mivel Split térségben 100 km/órás sebességgel fújt a Dalmáciában jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

A Kvarner-öbölben a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija). A helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

Ezen a videón átható, ahogy a kishajókat a sziklákhoz veri a víz:

 

A horvát hidrometeorológiai intézet a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombati előrejelzését.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató