2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Gazdasági nyomás miatt engedett a lengyel LMBTQP-mentes zóna

2019 márciusában Świdnik járás volt az első közigazgatási terület Lengyelországban, amelyik úgynevezett “LMBTQP mentes zónának” nyilvánította magát. A járás most úgy döntött, muszáj visszavonniuk a rendelkezést, miután az unió visszautasított egy 810 000 eurós pályázatot miatta – írja a Notes from Poland.

Świdnik annak idején határozatban mondta ki,  hogy “mentes az LMBTQP ideológiától”, és ígéretet tett arra, hogy megakadályozza “a lengyel gyerekek szexualizálását” az iskolákban a “homoszexuális propaganda” révén. Most a szöveget átírták, kikerült belőle az LMBTQP említése, és helyette “a fiatal generáció erkölcsi fejlődésének és a keresztény értékeken alapuló család intézményének” védelme szerepel.

Świdnik példáját eredetileg számos település és közigazgatási egység követte, 2019 és 2020 során 105 LMBTQP mentes zóna jött létre az országban. Mindezt erősen kritizálta az Európai Unió, mivel az ilyen határozatok az unió diszkriminációellenes politikájába ütköznek. A gazdasági unió meg természetesen előszeretettel szól bele politikai kérdésekbe.

Az LMBTQP mentes zóna fenntartása az európai strukturális és beruházási alapokból származó források elvesztésének lehetőségét is magában hordozza, emiatt 2021-től sorra kezdték el visszavonni a határozatokat a helyi testületek. Máshol bírósági határozat nevezte alkotmányellenesnek a zónák létrejöttét, és emiatt kellett megszüntetni őket.

Mostanra összesen 15 ilyen zóna maradt Lengyelországban:

Az Európai Unió egyébként megszüntette az LMBTQP zónák miatt indított eljárást Lengyelország ellen, mindenfajta indoklás nélkül - írja a Szentkoronaradio.com.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató