2023. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon

Támadás érte a kárpátaljai dandárt, háromnapos gyászt hirdettek

A 128. gépesített lövészdandár katonái között magyarok is vannak.

Viktor Mikita, Kárpátalja megye kormányzója közösségi oldalán vasárnap reggeli bejegyzésében közölte, hogy a kárpátaljai 128-as különálló hegyi rohamdandár november 3-án elesett katonáinak emlékére, hétfőtől szerda éjfélig tartó háromnapos gyászt hirdettek Kárpátalján. 

A Kárpáthír kárpátaljai magyar hírportál szerint a rendelet értelmében az állami lobogókat félárbócra eresztik, és minden reggel kijevi idő szerint kilenc órától egyperces néma csenddel adóznak az elhunyt katonák emléke előtt, valamint a különböző felekezetű templomokban miséket tartanak értük. A szórakoztató jellegű rendezvényeket elhalasztják.

Harci küldetésük teljesítése közben életüket vesztették bajtársaink, a 128-as gépesített lövészdandár katonái, akik életük árán védték Ukrajna függetlenségét

– írta posztjában a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnöke. Hozzátette: „Hőseink addig élnek, míg él emlékük és amíg emlékezünk hőstetteikre.”

A háromnapos gyászt annak apropóján rendelte el a politikus, hogy november 3-án, pénteken váratlan támadás érte a 128-as gépesített lövészdandárt Zaporizzsja megyében.

A közösségi oldalakon terjedő hírek szerint a frontvonal közelében a tüzérségi alakulatot egy kitüntetési ünnepség alatt támadták meg. Legkevesebb 22-en vesztették életüket főleg tisztek és parancsnokok, több tucatnyian megsérültek.

Az ukrán vezérkar november 4-én megerősítette a hírt, azonban az áldozatok pontos számát nem közölték. Elmondásuk szerint Iszkander-M rakétával támadták meg az alakulatot, az esetnek pedig civil áldozatai is voltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató